Eşti aici

“Asistăm, spre regret, la un fel de plafonare sau chiar bagatelizare a presei”

05 Mai 2015
1391 de afişări
Corneliu RUSNAC, editor știri, Radio Chișinău

 

În ultimii cinci ani jurnalismul din Republica Moldova a trecut (și continuă să treacă) prin transformări profunde, nu întotdeauna în bine. Pe de o parte, după 2009, adică după plecarea comuniștilor de la putere au apărut o sumedenie de mass-media noi, în special posturi TV și site-uri de știri. Pe de altă parte, calitatea acestor știri deseori lasă de dorit.
 
Asistăm, spre regret, la un fel de plafonare sau chiar bagatelizare a presei. Tot mai rar întâlnim știri echilibrate, ”încheiate la toți nasturii” care să reflecte toate punctele de vedere, să plaseze evenimentul într-un anumit context, încât și cititorul de rând să înțeleagă contextul în care se desfășoară evenimentele, nu doar colegii de breaslă.
 
Sigur, toți suntem în goană după audiență și accesări, însă ar trebui, probabil, să facem acest lucru cu mai multă discreție și eleganță. Până la urmă, jurnalismul nu înseamnă altceva decât informare și încă informare corectă. Nimic altceva.

 

Cu ocazia Zilelor Libertății Presei, portalul Media Azi a solicitat mai multor reprezentanți mass-media să răspundă la întrebarea:  “Ce îi împiedică pe jurnaliștii din R. Moldova să-și exercite liber meseria?”. Pe parcursul săptămânii vom publica în acest spațiu opiniile lor.