Eşti aici

Proiectul privind reflectarea alegerilor în mass-media, amânat pentru discuții cu CEC

20 Decembrie 2013
1073 de afişări

Proiectul de lege cu referire la modificarea și completarea Codului electoral nr.1381-XIII din 1997 în ceea ce privește Regulamentul legat de reflectarea alegerilor și referendumurilor de către mass-media, propus de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), nu va fi discutat de membrii Comisiei parlamentare pentru mass-media în viitorul apropiat. Mai întâi, parlamentarii vor discuta propunerile Comisiei Electorale Centrale (CEC) pe această temă, a declarat președintele Comisiei, Chiril Luncinschi, pentru Media Azi.

Chiril Lucinschi a spus că, în principiu, modificarea Codului electoral este o idee bună, care s-a mai discutat inclusiv la CEC. El a menționat că membrii CEC-ului au altă viziune și altă propunere, spunând că ar trebui ”lăsat pe seama CEC-ului să fie adoptat un regulament” nou, însă nu mai târziu de șase luni înainte de scrutin. Deputatul a adăugat că sunt unele prevederi în proiectul inițiat de CJI cu care nu este de acord, precum ”obligativitatea de a oferi timpi de antenă gratuit de către radiodifuzorii privaţi” în timpul campaniei electorale. El a precizat că oferirea timpilor în mod gratuit este ”periculoasă”.

Pe de altă parte, adjunctul șefului Direcției Juridice Aparatului CEC-ului, Olesea Jumiga, a declarat pentru Media Azi că CEC-ul susţine cel puțin una din prevederile proiectului, anume ca Regulamentul cu privire la reflectarea în mijloacele de informare în masă a alegerilor generale şi a referendumurilor să fie adoptat cu titlu permanent.

Potrivit proiectului inițiat de CJI, radiodifuzorii naționali ar acorda timpi de antenă gratuit, pentru întreaga campanie electorală, după cum urmează: candidaților independenți câte cinci minute la TV și 10 minute la radio, pentru partide și alte organizații social-politice care nu fac parte din Parlament câte 10 minute la TV și 20 la radio, pentru cele care fac parte din Parlament câte 20 de minute la TV și 40 la radio, etc.

”Deocamdată, în agenda (n.r. Comisiei) nu este prevăzut ca noi să discutăm acest proiect, fiindcă urmează să discutăm cu CEC-ul. Bineînţeles că eu consider că este absolut necesar ca acesta discuţie să fie organizată împreună cu CJI şi să alegem totuşi o variantă ca să putem introduce o regulă clară pentru toată lumea, transparentă”, a mai spus Lucinschi.

Expertul media Ion Bunduchi, unui din autorii proiectului, este de părere că la următoarele alegeri este necesară o legislație electorală îmbunătățită, pentru că alegerile sunt un eveniment de interes social major, care decide soarta țării pentru următorii câțiva ani.

”Proiectul, de exemplu, când vine vorba de oferirea timpilor de antenă la radio/TV, propune ca fiecare concurent să fie tratat conform principiului echității, nu al egalității. Toți concurenții ar avea dreptul la timpi de antenă, dar volumul acestora diferă. Un concurent cu multe merite are un volum mai mare, un concurent cu merite mai puține are un volum mai mic. Acest fapt ar contracara risipa de timpi de emisie de până acum și, în plus, ar contribui la o informare mai bună a electoratului”, a spus expertul.

Noul proiect, care nu a fost încă înregistrat ca inițiativă legislativă, prevede modificarea Codului electoral în ceea ce priveşte Regulamentul legat de reflectarea alegerilor în mass-media. Astfel, se propune ca Regulamentul, elaborat în mod tradiţional de CEC, să devină parte a legii, cu titlu permanent. Asemenea regulamente se adoptau până acum de fiecare dată înainte de scrutin. Proiectul face ca reglementările în acest acest domeniu să fie mai previzibile.

Inițiativa cu privire la modificarea şi completarea Codului Electoral a fost elaborată de experţii CJI. Potrivit autorilor proiectului, acest document va contribui la democratizarea legislaţiei Republicii Moldova în conformitate cu standardele europene şi internaţionale în domeniul reflectării a proceselor electorale.