În opinia lui Petru Macovei, director API, “procedura de selectare a managerilor pentru TRM și Radio-Moldova a fost una viciată din cauza că membrii CO nu aplică criterii clare de evaluare a candidaților și a dosarelor care participă în concurs”. Datorită acestui fapt, candidatul desemnat de CO a atras mai multe discuții controversate vizavi de calitatea proiectului de intenție și corectitudinea datelor incluse în CV, a subliniat Petru Macovei.
Nadine Gogu, directoarea CJI, s-a referit la documentele pe care trebuie să le prezinte aspiranții la funcția de președinte al Companiei Teleradio-Moldova în corespundere cu Regulamentul ad-hoc cu privire la organizarea concursului. Potrivit expertei, exigențele față de candidați sunt mai mult de ordin general (să aibă studii superioare, să fie cetățeni ai R. Moldova, să cunoască limba de stat), cele specifice fiind la fel de generale – “să fie profesionist în domeniul de funcționare a audiovizualului public și să posede experiență managerială”). Nu au fost mai clare nici cerinţele faţă de proiectul de intenție privind gestionarea /dezvoltarea companiei TRM pentru perioada 2015-2020.
În context, Nadine Gogu a accentuat asupra necesității de a institui un mecanism foarte clar de evaluare a dosarelor, care să se desfăşoare în trei etape: evaluarea proiectului de intenție, a CV-ului candidatului și interviul propriu-zis. “Dacă proiectele depuse la concurs nu întrunesc un anumit număr de puncte, nici nu mai este rostul ca persoana respectivă să fie invitată la alte probe. Trebuie să existe o grilă de evaluare în care să fie incluse un set de criterii pentru care să fie acordate puncte. Printre criteriile propuse de noi ar fi: structura proiectului de intenție, relevanța prevederilor pe care le propune candidatul, concretețea, complexitatea sau profunzimea și fezabilitatea”, a spus experta. Ea a mai adăugat că doar în cazul aplicării anumitor criterii clare se poate constata dacă respectivul candidat gândește analitic, are o strategie de dezvoltare, pe care știe cum să o implementeze. Aceleași criterii sunt necesare și în cazul CV-urilor, or, aici, la fel, trebuie să existe un set de criterii, în baza cărora să fie evaluate și acordate diferite puncte.
Ion Bunduchi, președintele APEL, a prezentat rezultatele evaluării independente realizate de ONG-urile de media în baza CV-urilor participanților la concurs și a proiectelor de intenție ale acestora. Expertul a precizat că scopul evaluării a fost de a constata “în ce măsură candidații au corespuns unui minim de criterii pentru funcția la care au aspirat”. Astfel, la o analiză elementară a dosarelor pentru funcția de președinte al TRM, candidatul Ion Terguță a acumulat cel mai mare punctaj (54 de puncte), iar Olga Bordeianu - 21, cel mai mic punctaj.
Expertul Ion Bunduchi a amintit, de asemenea, că ONG-urile de media au îndemnat de mai multe ori Comisia parlamentară pentru mass-media, CCA și CO să desfăşoare concursurile într-o manieră cât mai corectă și transparentă, astfel ca oricine este interesat de subiectul respectiv să înțeleagă cum a fost desemnat un candidat sau altul la o funcție publică. El a menţionat că o reacție din partea Comisiei parlamentare de specialitate și din partea CCA a fost așteptată și după difuzarea Declarației ONG-urilor de media privind concursul din 4 iunie desfăşurat de CO, dar aceasta nu a urmat. “Nu a fost decât reacția Consiliului de Observatori, iar acesta a vrut să spună că nu există motive pentru demisionarea celor cinci membri care au votat pentru un câștigător, care, potrivit reprezentanților societății civile, nu întrunește toate rigorile”, a concluzionat Ion Bunduchi.
Reprezentanţii ONG-urilor de media au atras atenţia şi asupra prestaţiei membrilor CO. “Chiar și această evaluare de suprafață, pe care noi o credem de bună credință, bazată pe niște criterii aplicate în multe țări ale lumii, indică asupra faptului că CO a selectat pentru poziția de președinte al IPNA TRM candidatul cel mai slab. Faptul că Olga Bordeianu și-a permis unele aprecieri cu tentă discriminatorie la adresa comunității romilor, precum şi că ar fi absolventa unei Academii de Film din SUA, iar unii membri CO au înțeles că a și lucrat la filme în SUA și a avut unele colaborări cu televiziuni din diferite țări demonstrează o atitudine formală din partea membrilor CO față de obligațiile pe care le au”, a tras concluzia Petru Macovei. Potrivit directorului API, modul în care s-a desfășurat concursul din 4 iunie este o dovadă că membrii CO vin la ședințe nepregătiți. ”Întrebările pe care le adresează candidaților, în special, Olgăi Bordeianu, selectată ca fiind cea mai bună (în opinia noastră având cel mai prost dosar), relevă faptul că membrii CO nu și-au dorit să afle mai multe detalii despre acest candidat, căruia i se încredințează cea mai importantă funcție managerială”.
Directorul API a mai adăugat că, intenționat sau nu, candidata Olga Bordeianu a lăsat să se înțeleagă că este o persoană foarte apreciată și foarte solicitată în Rusia, Kazahstan și în alte țări, iar membrii Consiliului nu i-au cerut mai multe explicații pentru a se informa deplin cu privire la calitatea dosarului depus. “Unul dintre membrii CO a recunoscut franc că nu înțelege de unde a apărut Olga Bordeianu, că a încercat să se informeze despre ea din rețelele de socializare sau Internet, ceea ce din start ridică probleme asupra calității candidatului”, a spus Petru Macovei, subliniind faptul că „un trening de două săptămâni la Moscova nu se egalează cu ani de facultate la o universitate din SUA”. În opinia expertului, toate acestea indică asupra faptului că “Olga Bordeianu trebuie să fie descalificată, iar rezultatele concursului trebuie să fie anulate”.
La rândul său, Nadine Gogu este de părerea că cele întâmplate până acum ridică mari semne de întrebare asupra competenței membrilor CO și ne duc la gândul că ar fi vorba despre “o ingerință din partea politicului în activitatea CO”.
Experții media și-au manifestat disponibilitatea de a oferi Consiliului de Observatori suport în elaborarea unor criterii clare de evaluare a dosarelor candidaților pentru o funcție publică, întrucât lipsa acestora compromite însăși ideea concursului.
Precizăm, că în aceeaşi zi, președinta Consiliului de Observatori, Ludmila Vasilache, a declarat pentru Radio Moldova Actualități că solicitarea organizaţiilor de media privind anularea rezultatelor concursului din 4 şi 5 iunie va fi examinată în prima şedinţă de săptămâna viitoare a CO, pe 30 iunie curent, când membrii Consiliului urmează să ia o decizie în privința Olgăi Bordeianu.