Excluderea Jurnal TV - dar și a altor două posturi - din ofertele de programe ale mai multor operatori de cablu din Moldova, printre care liderul de piață din Chișinău Sun Communications, a provocat ample reacții în rândul mass-mediei, a societății civile, a oficialilor din domeniul audiovizualului și nu numai. Acestea au fost alimentate și de un proiect de decizie al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) despre care s-a scris că dezavantajează posturile netransmise prin eter în ceea ce privește difuzarea de către operatorii de cablu. Pe deasupra, echipa Jurnal TV a anunțat că va continua greva japoneză și acțiunile de protest începute luni, 13 decembrie, în fața sediului CCA.
OFICIALII
Solictat de jurnaliști pentru a-și oferi părerea, șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a spus că situația i se pare îngrijorătoare. ”Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă acum este o chestiune serioasă. Nu este vorba doar despre Jurnal TV. Într-o situaţie similară sunt şi Accent TV şi RTR Moldova. Uniunea Europeană promovează libertatea în mass-media şi pluralismul de opinie. Consider că avem motive serioase să ne îngrijorăm în legătură cu respectarea valorilor şi principiilor europene”, a spus oficialul european, care a cerut liderilor moldoveni să analizeze atent situația și să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că pluralismul de opinie este respectat.
De asemenea, reprezentanta OSCE pentru Libertatea Presei, Dunja Mijatović, a declarat, marți, că excluderea precipitată a trei posturi TV din ofertele diferitor operatori din Moldova ar putea dăuna pluralismului de opinii. ”Decizia unilaterală de a opri retransmisia acestor trei canale poate pune capăt libertății presei și pluralismului de opinii în Moldova, mai ales având în vedere că aceste canale sunt cunoscute pentru criticile împotriva actualei guvernări”, a spus aceasta. Mijatović a cerut autorităților și CCA să investigheze imediat aceste probleme.
Reprezentanții Ambasadei SUA în Moldova s-au declarat și ei, tot marți, îngrijorați de excluderea ”abruptă” a posturilor Accent TV, RTR Moldova și Jurnal TV din unele grile de emisie. ”Aceste excluziuni limitează accesul oamenilor din Moldova la diferite puncte de vedere și dăunează peisajului mediatic”, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Ambasada SUA a notat că aceste evenimente fac parte dintr-un trend îngrijorător prin care diferite instituții media dispar de pe frecvențe din motive mai puțin transparente. ”Credem cu fermitate că un peisaj media sănătos reflectă o diversitate de opinii și perspective, și permite vocilor din opoziție să se facă auzite”, au mai declarat oficialii americani.
În urma controverselor apărute în legătură cu Jurnal TV, CCA a organizat, luni la prânz, o conferință de presă. Consiliul fusese acuzat de unele instituții media că a executat ordinele primite de la politicianul și omul de afaceri Vlad Plahotniuc de a sista retransmiterea postului TV. Președintele Consiliului, Marian Pocaznoi, a început prin a atrage atenția ”din start că CCA nu a sistat activitatea postului de televiziune Jurnal TV și nu are nimic în comun cu ceea ce s-a întâmplat astăzi”. Acesta a solicitat tuturor distribuitorilor de servicii să-și revadă ofertele astfel încât să nu permită încălcarea drepturilor consumatorilor din Republica Moldova. ”Recomandăm ca atunci când vor să modifice listele de canale să notifice CCA”, a mai spus Pocaznoi.
În ceea ce privește proiectul de decizie al CCA privind posturile obligatorii la retransmisie, catalogat drept ”inadmisibil” de către Jurnal TV la finalul săptămânii trecute și care a stârnit reacții în societatea civilă, Marian Pocaznoi a subliniat că documentul este doar în stadiu de proiect și că a fost trimis spre avizare tuturor părților interesate: distribuitorilor de servicii, asociațiilor patronale ale radiodifuzorilor și ONG-urilor media. ”Până acum nu a parvenit nicio solicitare vizând modificarea acestui proiect de decizie. Noi așteptăm ca într-un mod constructiv să ne fie prezentate toate propunerile cu privire la acest proiect (...) Solicităm Jurnal TV să oprească dezinformarea începută de vineri precum că CCA urmărește excluderea anumitor posturi TV. Potrivit legislației Republicii Moldova, posturi obligatorii retransmise sunt cele de stat, postul TV5 Monde și postul TVR – în rest niciunul, potrivit legislației actuale, nu este impus spre retransmitere. Nici Prime TV, nici Publika TV, nici Canal 3 (n.r. posturi care ar aparține lui Vlad Plahotniuc)”.
Reprezentanții CCA au insistat că proiectul urmărește, în primul rând, promovarea limbii române la televizor și a patrimoniului național. Aceștia au sugerat că dispariția Jurnal TV din ofertele operatorilor de cablu s-ar putea dovedi a fi ”o problemă tehnică”.
Pe de altă parte, vicepreședintele comisiei parlamentare pentru mass-media, Alexandru Petkov, a declarat pentru Jurnal TV că excluderea postului și a altor canale din grilele de emisie ale mai multor operatori de cablu a fost făcută la comanda serviciilor de securitate. ”Din câte cunosc eu, a avut loc o şedinţă în cadrul Serviciului de Informare şi Securitate (SIS) în ultimile zile ale anului trecut, în cadrul căreia au fost invitaţi cei mai mari operatori de cablu din Moldova. Operatorilor li s-a recomandat să excludă posturile de televiziune Accent TV, Jurnal TV, RTR Moldova și TV7 din ofertele de programe, pentru ca din primăvara anului acesta în ofertele operatorilor de cablu să se transmită doar posturile de televiziune care deservesc pe oligarhul Plahotniuc”. Petkov, deputat PCRM, este cunoscut pentru declarațiile sale inflamatoare. În timpul unui protest al comuniștilor din noiembrie, acesta declarase că a văzut lunetiști pe acoperișul Guvernului.
JURNALIȘTII
Producătorul general al Jurnal TV, Dorin Scobioală, a declarat, luni, pentru postul pe care îl reprezintă, că situația în care se află Jurnal TV este ”un sabotaj orchestrat, o crimă împotriva acestui popor și a acestei țări, pentru că Jurnal TV este singura televiziune nedirijată și necontrolată politic. Este singura televiziune care nu este filială de partid în acestă țară. Încearcă să ni se inchidă gura pentru ca oamenii să nu mai afle despre judecători corupți, despre justiție nefunctională și controlată, despre guvernare hoață și asa mai departe”, a subliniat acesta.
Nata Albot, predecesoarea lui Scobioală, s-a arătat și ea indignată de circumstanțe, postând un mesaj pe Facebok prin care a îndemnat oamenii să iasă în stradă. ”Protestați, dacă trebuie. Anume pe asta se mizează. Pe inerția și pasivitatea specifice moldovenilor, care vreo trei zile fac zarvă pe Facebook și uită de porniri rebele imediat ce apare următoarea știre-bombă, care neapărat va veni ca să vă sustragă atenția”. Ea a adăugat că de vină pentru această situație este ”un nemernic cu mulți bani, care se crede Bojica pe destine de oameni și pe țara asta bătută de soartă”.
Reprezentanții mass-media s-au referit de mai multe ori, în ultimele zile, la presupusa implicare a omului de afaceri Vlad Plahotniuc - de asemenea considerat unul din cei mai importanți moguli media din Moldova, deși nu și-a recunoscut niciodată proprietățile din acest domeniu - în excluderea Jurnal TV din ofertele operatorilor de cablu.
Constantin Cheianu de la Jurnal TV a declarat, luni, pentru Media Azi, la protestul organizat în fața sediului CCA, că ”toată lumea în țara asta știe foarte bine se ce întâmplă. Știe că există un Plahotniuc care vrea să închidă gura unor jurnaliști care mai spun adevărul”. El a caracterizat situația în care se află Jurnal TV ca fiind o execuție publică, precizând că ”90% din piața media nu-i ajunge (n.r. lui Plahotniuc), el trebuie să mai închidă gura cuiva. (...) Vă asigur că mici victorii o să le avem și noi. E un gest de mare, mare slăbiciune”, a conchis Cheianu.
Prezentatorii emisiunii Politica de pe postul TV7, Natalia Morari și Igor Boțan, și-au exprimat și ei nemulțumirea față de cele petrecute echipei Jurnal TV.
Natalia Morari a scris pe Facebook că ”poți de o sută de ori să nu fii de acord cu politica editorială a Jurnal TV, dar e absolut inadmisibil ceea ce se întâmplă acum cu acest post. Miroase a stat captivat chiar sub privirile europenilor”. Ea a adresat apoi o întrebare către Pirkka Tapiola (n.r. ambasadorul UE în Moldova), dorind să știe ce crede diplomatul despre această situație. ”Acum e momentul când toată mass-media cât de cât liberă ar trebui să-i susțină. Așa cum am susținut cândva și NIT-ul - o ”scârbă mediatică”, da, dar e firesc să-i susținem nu doar pe cei care ne plac”, a conchis Morari, referindu-se la momentul în care postului NIT TV, criticat pentru abordarea sa pro-rusă și promovarea Partidului Comuniștilor din Moldova (PCRM), i-a fost retrasă licența de emisie în 2012 pentru nerespectarea pluralismului de opinii.
La rândul său, Igor Boțan a declarat, la Jurnal TV, că ”este o lovitură serioasă pentru libertatea presei din Republica Moldova. Din păcate, sunt nevoit să constat că aceasta are loc într-un an electoral. Și acest lucru duce la gânduri triste că, astfel, se încearcă limitarea surselor de informare pentru cetățeni”. Analistul politic a subliniat că excluderea Jurnal TV din unele grile de programe indică faptul că democrația în Moldova are mari probleme și că, din 2009 până în prezent, mult-lăudata libertate a presei ”s-a evaporat”.
Pe de altă parte, un fost angajat al Jurnal TV și-a exprimat o opinie complet diferită. ”Faptul că Jurnal TV a fost scos din pachetele de bază al operatorilor de cablu nu e o tragedie. Nici atentat la libertatea presei nu poate fi numit acest gest atribuit lui Vlad Plahotniuc”, a susținut George Călin, fost reporter al postului de televiziune, într-o postare pe blogul VoxPublika, afiliat postului Publika TV. ”Jurnal TrIst Media a deviat totalmente de la principiile fundamentale ale presei, devenind unicul post din Republica Moldova care activează doar pentru a discredita un personaj. Exact ca şi partidul cu care s-a afiliat (de la creare) – Mişcarea AntiMafie. Buletinele de ştiri ale acestui post de televiziune sunt machetate în jurul unor ştiri-atac la persoană”, este de părere Călin, care a mai scris că Jurnal TV nu este cu nimic mai bun decât NIT și că ar trebui să aibă aceeași soartă.
Protestul Jurnal TV de luni a fost susținut de voluntarii Mișcării AntiMafie, care se declară o entitate politică ce promovează ”valorile democraţiei europene, demnitatea umană şi naţională”. Mişcarea, înființată în 2010 ca opozant al Alianței pentru Integrare Europeană (AIE) care înlocuise comuniștii la putere, se defineşte prin doctrina politică populară, ”care are la bază valorile morale ale creştinismului – solidaritatea umană şi iubirea faţă de semeni”.
SOCIETATEA CIVILĂ
ONG-urile de media au reacționat și ele la vestea excluderii Jurnal TV din ofertele operatorilor de cablu din Moldova. Opt organizații nonguvernamentale au semnat o declarație comună, cerând Consiliului Coordonator al Audiovizualului, în calitate de garant al interesului public în domeniul audiovizualului, să aplice mecanismele legale pentru a obliga distribuitorii de servicii să revină la grilele de programe din 31 decembrie 2013. Astfel, alte două posturi excluse din oferta Moldtelecom la începutul anului, AccentTV și RTR Moldova, ar reveni și ele pe micile ecrane.
Reprezentanții societății civile s-au referit și la proiectul de decizie publicat de CCA pe site-ul său, privind posturile TV obligatorii pentru retransmisie și schimbarea regulilor în acest domeniu. Aceste schimbări au fost semnalate de Jurnal TV vineri, 10 ianuarie, cu mențiunea că postul de televiziune ar avea printre cele mai multe de suferit. Totuși, organizațiile de media au cerut mass-mediei ”să reflecte echidistant şi obiectiv conflictul dintre companiile de retransmisie şi unii radiodifuzori, fără a exagera şi a distorsiona realitatea”.
De asemenea, Marian Cepoi, activist și expert în cadrul organizației IDIS VIITORUL, prezent la protestul din fața sediului CCA, a declarat pentru Media Azi că ceea ce se întâmplă este un atac foarte grav asupra democrației. ”Unor politicieni nu le este convenabil ce prezintă Jurnal TV”, a susținut Cepoi, avertizând că în cazul în care situația nu revine la normal, protestele vor căpăta amploare și vor atrage din ce în ce mai multă lume.
Istoricul Octavian Ticu a participat și el la protest, spunând că implicarea sa este ”reacția firească a unui om care-și simte amenințată libertatea într-un spațiu în care aceasta este mai degrabă mimată”. El a adăugat că, sub apanajul integrării europene, ”se fac lucruri extrem de murdare”.
”Integrarea europeană este o chestie pe care mai mult o doresc europenii, pentru că cei care sunt la guvernare - și mă refer la cele două capete oligarhice, Filat și Plahotnoiuc, care sunt într-o înțelegere la ora actuală - mă fac să fiu îngrijorat de lucrurile care se întâmplă”, a conchis Ticu.
TĂCEREA OPERATORILOR
În vreme ce jurnaliștii, politicienii și societatea civilă ies la rampă cu declarații și opinii cât mai diverse, operatorii de cablu din ofertele cărora, peste noapte, a dispărut Jurnal TV păstrează tăcerea. Contactați de Media Azi, reprezentanții Domino TV au spus că nu mai transmit Jurnal TV deoarece nu mai primesc semnal și că ”nu se știe de ce”. De asemenea, directorul operatorului local Laritex TV, Iurie Erhan, ne-a declarat că nici eu nu au mai primit semnal de la furnizorul Veb TV și că nu se cunoaște cauza. El a precizat că reprezentanții Laritex încearcă să afle ce s-a întâmplat, pentru că un număr semnificativ de abonați au început să-și exprime nemulțumirea. Laritex TV are aproximativ 2.000 de abonați.
Restul marilor operatori de cablu, inclusiv Sun Communications, nu au putut fi contactați. Conducerea Sun a publicat însă un scurt anunț pe site-ul companiei: ”Vă aducem la cunoștință că posturile de televiziune Jurnal TV și Accent TV sunt disponibile în grila noastră de canale TV în pachete digitale Optim și Ultra. În același timp, vă informăm că postul TV RTR Moldova la moment este indisponibil. Sun Communications depune efortul necesar pentru a remedia situația cât mai curând posibil. Vă mulțumim pentru înțelegere”. Aceștia nu au oferit nicio explicație pentru situația creată.
BACKGROUND
Amintim că Jurnal TV a fost exclus, în noaptea de duminică spre luni, din ofertele de bază ale mai multor operatori de cablu din țară: Sun Comunications, Laritex TV, Megapolis TV, TSV Com, Domino TV, Art TV Strășeni, Larom TV, Alfa TV, DIC TV, Gala TV şi Satelit TV. În cazul Sun Communications, postul TV este disponibil doar în pachetele digitale, mai scumpe.
Săptămâna trecută, Jurnal TV atrăgea atenția asupra unui proiect de decizie al CCA privind distribuirea posturilor obligatorii pe teritoriul Republicii Moldova. Conform acestui proiect, numai posturile cu acoperire națională și transmise prin eter ar fi obligatorii pentru retransmisie - ceea ce ar lăsa pe dinafară posturi precum PRO TV Chișinău sau Jurnal TV. Pe de altă parte, CCA a anunțat, luni, că Jurnal TV dezinformează publicul prin afirmațiile făcute și a precizat că nu există o listă a posturilor retransmise obligatoriu, iar proiectul instituției este abia la nivel de discuție, urmând să intre în dezbatere publică.
Anterior, la începutul lunii, Accent TV - post afiliat comuniștilor - și RTR Moldova - versiunea locală a unui post TV rusesc - au fost excluse din grila de programe Moldtelecom. Aceste schimbări pe piața media vin în același timp cu un raport lansat în 8 ianuarie, potrivit căruia spațiul informațional din Moldova este în continuare dominat de instituții media rusești sau pro-ruse.
În luna decembrie, presa din Moldova a scris pe larg și despre faptul că mai multe posturi TV din Rusia manipulează publicul în legătură cu Republica Moldova, mai ales după ce guvernul lui Iurie Leancă a parafat Acordul de Asociere cu UE la Vilnius.