Eşti aici

Noile condiții de muncă pentru jurnaliștii acreditați la Parlament le-ar putea restricționa activitatea

31 Decembrie 2013
2677 de afişări

În clădirea parţial renovată a Parlamentului, reprezentanţilor presei le-au fost pregătite noi condiţii de muncă. Accesul jurnaliştilor în sala de şedinţă a Parlamentul va fi restricţionat, iar contactul acestora cu parlamentarii se va face prin intermediari, scrie Unimedia.md.

Jurnaliștii acreditați vor avea acces la o sală de presă special amenajată, în care vor exista mai multe monitoare pe care profesioniștii media vor urmări activitatea Parlamentului în timp real. Imaginile vor fi însă transmise dintr-o sală de regie, unde vor fi și montate audio/video, iar abia apoi vor putea fi preluate de televiziuni.

Astfel, cameramanii de la televiziuni nu vor mai putea să filmeze scene din ședințele plenare și nici imagini pe holurile Parlamentului, mai arată Unimedia.md, după o prezentare a noilor reguli pentru presă care a avut loc la sediul Parlamentului. De asemenea, nu vor avea control asupra cadrelor/unghiurilor de filmare pe care le furnizează regia Parlamentului. Deputații vor putea veni în sala pentru presă, în timpul ședinței sau după, pentru a susține conferințe sau briefinguri, pentru a răspunde la întrebările jurnaliștilor sau pentru a face anumite precizări.

”O să aveți două monitoare pe care o să fie translate imaginile din sala de ședințe. Va exista un regizor, într-un cabinet separat, care va avea echipamente de mixaj sunet și video”, a explicat Iurie Burlacu, reprezentantul companiei care a realizat sistemul de comunicaţii, citat de Unimedia.

SCOPUL SCHIMBĂRILOR: O ACTIVITATE ORDONATĂ

Pe de altă parte, șefa Direcţiei comunicare şi relaţii publice de la Parlament, Svetlana Ursu, a declarat marți, 31 decembrie, pentru Media Azi că imaginile nu vor fi cenzurate şi va exista transparenţă maximă. Întrebată privind modul în care va funcționa interacțiunea dintre deputaţi și jurnalişti, Ursu a specificat că de acest lucru se vor ocupa angajaţii de la Serviciul de presă. ”Veţi avea solicitări. Noi ne vom duce şi vom vorbi cu deputaţii, apoi îi vom aduce în sala special amenajată”, a menţionat Ursu.

Totodată, aceasta a adăugat că regulamentul ce ţine de activitatea jurnaliştilor în Parlament nu se schimbă, el fiind în vigoare de mai mult timp. Ursu a mai spus că urmează o întâlnire cu reprezentanţii mass-media pentru a discuta toate detaliile tehnice referitor la modul în care se va desfăşura interacţiunea dintre parlamentari și reporteri. Ea a precizat că noile măsuri urmăresc desfășurarea mai ordonată a activității jurnalistice în Parlament: ”Fără să alergăm pe holuri, fără camere, calm. Ne vom aşeza vom vedea care sunt condiţiile, pentru că nici noi momentan nu cunoaştem toate detaliile, deoarece în această sală încă se lucrează”, a explicat Ursu.

”MĂSURILE PAR A FI MAI DEGRABĂ RESTRICTIVE, DEZAVANTAJOASE

De asemenea, experta în legislație media Olivia Pîrțac a declarat, tot marți, pentru Media Azi că nu există standarde internaționale care să impună parlamentarilor să stea în aceeași sală cu jurnaliștii, iar cei dintâi pot impune anumite limite pentru a proteja activitatea lor, însă în acest caz măsurile par a fi mai degrabă restrictive și dezavantajoase pentru public.

”Dacă ar fi existat cazuri de mari probleme, atunci măsurile acestea ar putea fi justificate. Dacă Parlamentul ar putea argumenta că au fost multe situaţii în care jurnaliştii au încurcat activitatea parlamentarilor, în care jurnaliştii au adus mari prejudicii activităţii Parlamentului, atunci ei ar putea să justifice aceste schimbări. Dar atâta timp cât nu pot aduce aceste argumente, înseamnă că este doar o încercare de a schimba regulile de joc în interesul propriu, nu în interesul public”, a explicat Pîrțac.

Aceasta a adăugat că Parlamentul trebuie să argumenteze clar de ce a luat aceste măsuri. ”Atâta timp cât nu există o argumentație faptologică este evident că ei acționează în interesul lor, pentru a-și îmbunătăți imaginea, pentru a nu mai fi jurnaliști care filmează deputații care dorm la ședințe”, a completat Olivia Pîrțac.

CONTACTUL CU DEPUTAȚII, ESENȚIAL PENTRU JURNALIȘTI

Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), a declarat și el pentru Media Azi că problema nu este neapărat faptul că jurnaliștii nu vor mai sta în sala de ședințe pentru a filma - același lucru se întâmplă și în alte state UE. El consideră însă că nu trebuie restricționat ”în niciun fel” contactul ”pe viu” cu deputații.

Jurnaliștii trebuie să poată comunica cu deputații înainte și după ședință, dar și în timpul pauzelor, fără niciun fel de intermediere din partea Serviciului de presă”, a completat Macovei. ”Dacă asta intenționează să facă, ar fi cazul să renunțe la această idee neinspirată care va împiedica jurnaliștii să relateze obiectiv activitatea Parlamentului”.

Renovarea Parlamentului a început în 2009, dar a fost suspendată din lipsă de bani până în 2011. Clădirea ar putea fi dată în folosință în ședințele noii sesiuni parlamentare, de primăvară-vară. În același timp, Moldova intră într-un nou an electoral. În toamna anului 2014 vor avea loc alegeri parlamentare, motiv pentru care experții media se așteaptă la diverse tactici de restricționare a accesului presei la informație.

Petru Macovei a declarat recent pentru Radio Europa Liberă că ”anul 2014, fiind un an electoral, probabil o să ne aducă surprize şi mai proaste din acest punct de vedere (n.r. al mass-mediei). Dacă e să raportăm situaţia din anul acesta cu ceea ce a fost până în 2009, lucrurile stau un pic mai bine, dar la fel de prost, pentru că politicienii - aşa cum au controlat comuniştii aproape toată mass-media până în 2009 - aşa o controlează şi acum alţi politicieni decât comuniştii. Şi poate că unica deosebire este că avem mai multe trusturi, mai multe grupuri de interese care promovează interesele proprietarilor”.

sursa foto: www.adevarul.ro