Eşti aici

CCA a amendat și avertizat public mai multe posturi TV

06 Februarie 2014
1878 de afişări

Postul de televiziune RTR Moldova a fost sancționat cu amendă maximă de 5.400 de lei de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru nerespectarea ”concepției generale a serviciului de programe”, dar și pentru că nu a subtitrat filmele artistice în limba de stat. Reprezentanții postului fuseseră avertizați și anterior tot pentru astfel de încălcări. O amendă minima, de 1.800 de lei, a fost aplicată de CCA postului de televiziune REN Moldova, tot pentru nerespectarea ”concepției generale a serviciului de programe”.

Pe deasupra, cele două posturi de televiziune, dar și alte zece monitorizate de către CCA, au fost avertizate public pentru nerespectarea prevederilor legale de plasare a publicității.
 
Sancțiunile au fost anunțate în ședința CCA de joi, 6 februarie, când au fost făcute publice și rezultatele monitorizării mai multor posturi TV din Moldova în perioada 17-19 decembrie 2013.

Astfel, postul național de televiziune Moldova 1 a fost avertizat public pentru că în cadrul emisiunii Baștina au fost difuzate o serie de reportaje în conținutul cărora a fost inserată publicitatea mascată. Cu avertizare publică s-a ales și postul de televiziune PRIME, pentru mai multe încălcări legate de plasarea publicității pe post. PRIME a difuzat un spot publicitar al unei anumite companii de două ori într-o oră de emisie, depășind media stabilită prin lege. De asemenea, a difuzat spoturi publicitare pentru băuturi alcoolice, care sugerau că prin consumul de alcool se pot obţine performanţe sociale, ori sexuale mai bune.

Avertizarea publică a fost aplicată și posturilor Canal 3 și 2 PLUS, pentru nerespectarea legislației privind plasarea publicității pe post.

Postul de televiziune N4, de asemenea avertizat, a prezentat marca comercială a unui produs fără a o delimita de alte părți ale programului prin diferite semnale. Totodată, la acest post de televiziune au fost omise mesajele de promovare a modului sănătos de viață ce ar trebui să urmeze spoturilor de promovare a produselor alimentare.

A fost avertizat și Publika TV, pentru nerespectarea prevederilor legate de plasarea publicității pe post, precum și posturile de televiziune TV7, PRO TV Chișinău, A.Film și Acasă în Moldova.

Singurul post monitorizat la care nu s-au depistat încălcări referitoare la plasarea publicității a fost Accent TV, televiziune asociată cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.