Eşti aici

PLR vrea publicitate și posturi TV retransmise fie în limba română, fie subtitrate

28 Februarie 2014
3983 de afişări

Partidul Liberal Reformator (PLR) propune ca publicitatea și teleshoping-ul la televizor să apară în proporție de 80% în limba română și numai 20% în alte limbi. De asemenea, dacă publicitatea este difuzată în alte limbi, liberalii reformatori vor subtitrare obligatorie în limba română, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

În același timp, PLR vrea ca 80% din canalele de televiziune și posturile de radio retransmise pe teritoriul Republicii Moldova să fie în limba română, în baza unei autorizații de retransmisie. Totodată, canalele retransmise în altă limbă ar trebui să conțină subtitrări.

”Prestatorii de servicii TV și radio, în marea majoritate agenți economici privați, oferă serviciile respective în altă limbă decât limba oficială a Republicii Moldova, situație neîntâlnită în alte state naționale, unde aceste servicii sunt prestate până la 100% în limba oficială a statului”, au menționat autorii initiativei, care au precizat că acțiunea lor vine să protejeze spațiul informațional al Republicii Moldova.

Reprezentanții PLR au mai adăugat că țin la implementarea acestei inițiative cu atât mai mult cu cât, în opinia lor, posturile TV și radio retransmise în limba rusă sunt deseori un mijloc fățiș de propagandă.

O prevedere asemănătoare se regăsește și în proiectul de decizie al Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Membrii Consiliului au cerut, la finalul anului trecut, ca cel puțin 50% din posturile retransmise din furnizorilor de programe să fie în limba română, iar alte 50% să provină din statele membre ale Convenției europene cu privire la televiziunea transfrontalieră.