Eşti aici

Forumul mass - media își propune să facă o diagnosticare a situației presei din R. Moldova

27 Octombrie 2015
1525 de afişări
Primul Forum al mass-media din R. Moldova, care se desfășoară pe 27 și 28 octombrie la Chișinău, a inclus pe agenda sa probleme stringente cu care se confruntă în prezent domeniul - necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, asigurarea transparenței proprietăților mass-media, impactul concentrării mass-media asupra independenței și profesionalismului jurnaliștilor, politizarea excesivă a presei, propaganda internă și externă etc.
Potrivit Ludmilei Andronic, președinta Consiliului de Presă, participanții s-au întrunit în cadrul acestui eveniment "pentru a face o diagnosticare a situației în care se află presa din R. Moldova”.

În context, liderii principalelor organizații de media – Petru Macovei (Asociația Presei Independente (API), Nadine Gogu (Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Ion Bunduchi (Asociația Presei Electronice (APEL) au pus în dezbatere problemele principale, care împiedică buna funcționare a domeniului și așteaptă de ani de zile să fie soluționate. Petru Macovei (API) s-a referit la modul în care se desfășoară reformele în mass-media, prin prisma interesului public și a intereselor private. Fenomenul așa-numitei ”berlusconizări” a presei, și anume, concentrarea mass - mediei în mâinile unor persoane politice a fost vizat de Nadine Gogu (CJI). ”Cu cât e mai mare concentrarea, cu atât descrește profesionalizarea”, a atras atenția directoarea CJI, adăugând că presa din R. Moldova s-a transformat în ”câine de pază al patronilor". Ion Bunduchi (APEL) a menționat rolul  pluralismului mediatic în funcționarea instituțiilor democratice.

Participanții la Forum au avut ocazia să afle ce cred și cum văd reprezentanții puterii problemele din mass-media. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a constatat: „Uneori am impresia că mass-media copiază modelele, dezbaterile, conflictele care există și în viața politică. Pe lângă reformele care sunt necesare în justiție, lupta împotriva corupției, sistemul bancar sunt necesare reforme și în domeniul mass-mediei”. În ceea ce privește campania desfășurată de jurnaliști pentru liberul acces la ședințele în plen ale Parlamentului, speakerul a spus că  ”nu a fost o decizie ușoară” (aceea de a nu permite jurnaliștilor accesul la ședințele plenare - n.n.), dar că deputații sunt dispuși să îmbunătățească condițiile de lucru pentru jurnaliștii acreditați la Parlament, de exemplu, să le ofere cafea, sau locuri de parcare pentru bicicliști. 

Premierul Valeriu Streleț, la rândul său, a observat că ”noi, nu am învățat să digerăm reacțiile presei” și că ” există tentative clare de a controla politic presa prin influențarea politicilor editoriale”. El a îndemnat, deopotrivă, politicienii și jurnaliștii să respecte normele deontologice. ”Nu aș face deosebire între un politician care minte și un jurnalist care minte”, a afirmat prim-ministrul.

Șeful Delegației Uniunii Europene, Pirkka Tapiola, a îndemnat jurnaliștii să-și conștientizeze rolul responsabil pe care îl au ca formatori de opinie, deoarece libertatea de exprimare reprezentă un pilon-cheie într-o societate democratică. Un apel similar a adresat participanților la Forum și Jose Luis Herrero, șeful Oficiului Consiliului Europei în Moldova: ”Libertatea presei și pluralismul sunt foarte importante în democrație, la fel ca și alegerile libere, funcționarea instituțiilor și o justiție independentă. Foarte des ne concentrăm eforturile de asistență externă pe altceva și uităm de mass-media, dar rolul acesta este foarte important, la fel ca și buna funcționarea a instituțiilor”, a menționat oficialul european.

Problemele, dar și eventualele soluții văzute de jurnaliști se vor regăsi într-o Rezoluție și „Foaie de parcurs”care vor fi adoptate în cadrul primului Forum Media, organizat la Chișinău. Potrivit organizatorilor, la eveniment participă circa 150 de jurnaliști, editori, manageri media și alţi reprezentanţi ai instituţiilor de presă din ţară.

Forumul mass-media este organizat de Consiliul de Presă din Moldova, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Presei Electronice și Centrul Tânărului Jurnalist.