Eşti aici

Codul deontologic nu permite preluarea materialelor fără indicarea autorului sau a sursei

10 Februarie 2016
1402 afişări
Consiliul de Presă (CP) a calificat drept încălcare a normelor deontologice cazurile de preluare a materialelor jurnalistice fără indicarea sursei, semnalate tot mai des în mediul jurnalistic. Normele etice recomandă jurnaliștilor să respecte dreptul de autor și să anunțe sursa în toate cazurile, chiar dacă textul preluat nu depășește 500 de caractere.

În ședința din 10 februarie, membrii CP au examinat plângerea adresată de către publicația Ziarul de Gardă (ZdG) împotriva site-ului www.actualitati.md, privind preluarea integrală a unei investigații publicate de ZdG fără indicarea sursei. Ei au constatat că Actualitati.md a încălcat prevederile art. 2.4 al Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova (care stipulează că jurnalistul respectă dreptul de autor. Preluarea fără  cost a materialelor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne, dar fără a depăşi jumătate din articolul sau ştirea preluată. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa şi autorul informaţiei, iar în cazul portalurilor informaţionale trebuie indicat şi linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord încheiat cu deţinătorul drepturilor)
Chiar dacă ulterior portalul a indicat sursa materialului preluat, membrii CP au considerat că normele etice au fost încălcate. Portalului media i s-a solicitat să respecte Codul deontologic și să nu admită pe viitor asemenea derapaje.

Solicitată de Media Azi să se pronunțe pe marginea acestui caz, președinta Consiliului de Presă, Ludmila Andronic, a subliniat:

„Nu este pentru prima dată când o redacție a reclamat o altă redacție de plagiat. În acest caz a fost preluată o investigație întreagă, fără a se indica sursa. Dacă am califica-o în termeni juridici, acesta ar fi furt în proporții deosebit de mari. Pentru că de fapt plagiatul este un furt. Nu este normal să preiei un material și nici măcar să nu ai bunul simț să scrii de unde l-ai preluat. A nu respecta dreptul de proprietate intelectuală asupra muncii colegilor tăi înseamnă să dai dovadă de lipsă de respect față de principiile de bază ale meseriei, să nu te respecți pe tine ca jurnalist. Este o încălcare a normelor de etică și deontologice care spun foarte clar ce înseamnă plagiat și care sunt limitele bunei citări. Și este și o încălcare legală dacă vreți - o încălcare a dreptului de autor”.