Eşti aici

Retrospectiva săptămânii: problema concentrării mass-media revine în discuțiile publice

19 Februarie 2016
1164 de afişări
Săptămâna curentă, Consiliul Uniunii Europene a prezentat concluziile privind Republica Moldova, în care a accentuat necesitatea îmbunătățirii  legislației naționale, în scopul de a limita concentrarea proprietății mass-media și de a asigura pluralismul mediatic. Guvernul a avizat proiectul unui nou Cod al audiovizualului, care conține prevederi ce vizează și diminuarea concentrării. Iar un grup de deputați socialiști au înregistrat un proiect de lege pentru modificarea art. 66 al actualului Cod al audiovizualului, care are în vedere reducerea numărului de licențe de emisie deținute de un singur beneficiar.

Luni, 15 februarie, Consiliul Uniunii Europene a emis 13 concluzii privind parcursul Acordului de Asociere  a R. Moldova  la UE, în condițiile politice actuale de la Chișinău, iar una din aceste concluzii vizează la propriu domeniul mass-media. Consiliul reamintește că libertatea presei este un element fundamental al vieții democratice și îndeamnă Guvernul Republicii Moldova să îmbunătățească legislația națională, în scopul de a limita concentrarea proprietății mass-media și de a asigura pluralismul mediatic.

Miercuri, 17 februarie, Guvernul a avizat proiectul Codului audiovizualului, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați în parlament în martie 2015. Între altele, în art. 77 al proiectului de lege, ”Limitarea concentrării proprietăţii în domeniul audiovizualului”, este stipulat: "(1) Pentru a proteja diversitatea şi pluralismul de opinii, Consiliul Audiovizualului va limita concentrarea proprietăţii şi extinderea cotei de audienţă în domeniul audiovizualului la dimensiuni care să asigure eficienţa economică, dar care să nu genereze apariţia de situaţii dominante în formarea opiniei publice. (4) Niciun radiodifuzor, cu excepţia radiodifuzorilor publici, nu poate difuza mai mult de 2 servicii de programe în aceeaşi unitate administrativ-teritorială de nivelul doi sau în acelaşi municipiu".

Precizăm că, pe 10 februarie, Guvernul nu a dat aviz unui proiect de lege  privind modificarea Codului audiovizualului, înregistrat în iunie 2015 de către deputații PCRM Corneliu Mihalachi și Galina Balmoș (astăzi deputați neafiliați), din cauza unor ”carențe de tehnică legislativă”. Cei doi deputați propuneau modificarea articolului 66, alin (3) al Codului audiovizualului, pentru ca o persoană fizică sau juridică să poată deține ”cel mult două licențe de emisie, fără posibilitatea de a deține exclusivitatea”. 

Tot miercuri, 17 februarie, deputații PSRM Vladimir Ţurcan, Eduard Smirnov, Grigore Novac, Adrian Lebedinschi au înregistrat la parlament cu titlu de inițiativă legislativă un nou proiect de lege  în care propun modificarea și completarea articolului 66 al Codului audiovizualului, prin substituirea, în alin. 3,  a sintagmei ”cel mult cinci licențe de emisie” cu sintagma ”cel mult două licențe de emisie”; iar în alin. 4 - a sintagmei ”la cel mult doi radiodifuzori de diferite tipuri”  cu sintagma ”la cel mult 1 radiodifuzor de diferite tipuri”.