Eşti aici

Premierul Pavel Filip crede că mass-media din R. Moldova ar trebui susținută de investitori străini

28 Martie 2017
2610 afişări
Premierul Pavel Filip consideră că mass-media din R. Moldova are nevoie de investitori străini, pentru a se dezvolta și a deveni o adevărată putere a patra. Afirmațiile se conțin într-un editorial pe care îl semnează, publicat luni, 27 martie, pe portalul euractiv.com.

Demnitarul moldovean scrie că implementarea cu succes a unor reforme în țară poate fi posibilă doar dacă se vor face investiții în spațiul mediatic. De asemenea, Pavel Filip susține că presa trebuie să devină a patra putere în stat și că piața media din Moldova trebuie să se dezvolte, inclusiv sub aspectul diversității. „Partenerii noștri internaționali au observat că vocea mass-mediei nu este suficient de puternică în R. Moldova”, constată premierul Filip, care consideră că lipsa de resurse are impact negativ asupra capacității jurnaliștilor de a informa mai bine populația și de a spune adevărul.

Totodată, Pavel Filip afirmă în editorialul său că în următoarele sale vizite oficiale se va întâlni cu reprezentanți ai companiilor europene, cu care va discuta despre piața media din R. Moldova și îndeamnă organizațiile importante de media din Europa și SUA să investească în mass-media din R. Moldova. „Guvernul este hotărât să conlucreze cu organizațiile globale de media pentru a asigura că investițiile vor fi benefice pentru ambele părți”, susține prim-ministrul Filip.

Între altele, premierul s-a referit și la noul Cod al audiovizualului, care, în opinia sa, va fi elaborat ținându-se cont de expertiza Consiliului Europei, precum şi de noile directive ale UE, dezbătute în prezent în Parlamentul European.

Precizăm că proiectul noului Cod al audiovizualului se află în parlament mai bine de șase ani, fiind votat în primă lectură în vara anului 2016, iar examinarea în lectura a doua  nu a fost deocamdată inclusă pe ordinea de zi a legislativului.

Anul trecut, printr-o Rezoluție a Consiliului Uniunii Europene, autorităților din R. Moldova li s-a atras atenția asupra reformelor prioritare pe care trebuie să le implementeze în conformitate cui Acordul de Asociere. Unul din cele 13 puncte ale Rezoluției se referă direct la domeniul mass-media: „12. Consiliul reamintește că libertatea presei este un element fundamental pentru democrație. Acesta îndeamnă Guvernul RM să îmbunătățească legislația națională pentru a limita concentrarea proprietății mass-media și pentru a asigura pluralismul”.