Eşti aici

Sondaj: Cum percepe populația R. Moldova rolul mass-media?

31 Mai 2017
3318 afişări
Televiziunea, Internetul și radioul sunt cele mai importante surse de informare a cetățenilor, potrivit rezultatelor studiului sociologic „Percepția populației a rolului mass-media în democratizarea societății din Republica Moldova”, făcut public  miercuri, 31 mai, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova.

Patru din zece persoane consideră televiziunea ca fiind cea mai importantă sursă de informare, urmată de Internet, radio, ziare și reviste. În ceea ce privește încrederea populației, mass-media ce află pe poziția a doua în top, după biserică.  Astfel, 7,9% are foarte multă încredere în media, 39,8% - oarecare încredere, 30,2 - nu prea au încredere și nu au deloc încredere - 16.7% dintre respondenți.

La capitolul acces liber la informație, 37,6% consideră că populația R. Moldova are acces la informație în măsură redusă, iar 16,5 %- într-o măsură foarte mare.

Sociologii au analizat și relația dintre mass-media și sectorul politic. La întrebarea dacă mass-media oferă posibilități egale tuturor partidelor politice pentru a-și mediatiza campaniile electorale peste 60 la sută dintre respondenți au răspuns negativ și doar 14,6% afirmativ.

Totodată, 41,5 la sută susțin că mass-media influențează mult rezultatele alegerilor, iar 19,6 – foarte mult.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1.172 de respondenți din 79 localități, în perioada 20-28 mai 2017.