Eşti aici

​Va fi sau nu va fi amendată utilizarea neautorizată a dronelor?

09 Noiembrie 2017
1480 de afişări
Mai multe portaluri informaționale din Moldova au relatat, la începutul săptămânii acesteia, despre o propunere de modificare a legislației la capitolul sancțiunilor pentru utilizarea neautorizată a mijloacelor ascunse de captare a imaginilor foto și video, a camerelor ascunse, dronelor și soluțiilor IT care stochează informații despre persoane. Modificările fac parte dintr-un proiect de lege propus de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). 

Potrivit proiectului Centrului, prelucrarea datelor cu caracter personal prin intermediul mijloacelor de supraveghere video și/sau utilizarea mijloacelor video fără notificarea, autorizarea şi/sau înregistrarea CNPDCP, atunci când notificarea, autorizarea și înregistrarea este obligatorie, se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei până la 4.500 de lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 4.500 de lei până 9.000 de lei aplicată persoanei cu funcţie de răspundere și cu amendă de la 6.000 până la 25.000 de lei aplicată persoanei juridice.

Solicitat pentru confirmarea informației date, Sergiu Bozianu, șef adjunct al Direcţiei evidenţă şi control a CNPDCP, a specificat pentru Media-azi.md că în prevederile din proiectul Centrului de modificare a mai multor acte legislative nu se regăsesc sancțiuni pentru utilizarea neautorizată a dronelor și că, de fapt, prevederile menționate se referă la camerele de luat vedere fixe, instalate ilegal în spații adiacente. „Ne referim în mare parte la supravegherea video în spațiile adiacente, a bunurilor private, de către vecini și locatari. Avem multe cazuri când un vecin instalează camera și filmează pe alt vecin sau instalează camera video în scara blocului altui vecin. Aceasta este o încălcare a vieții private”, a explicat Bozianu.

De asemenea, Centrul își propune ca încălcările de acest tip să fie examinate de poliție. Bozianu a specificat că din cauza unui volum mare de lucru și din lipsă de personal, Centrul a propus ca organelor de drept să le revină o parte din sarcini privind constatarea încălcărilor și aplicarea sancțiunilor. 

Acesta a precizat că prevederile menționate nu se referă la activitatea jurnaliștilor, pentru că excepțiile care vizează activitatea mass-mediei se regăsesc într-un articol aparte. „Jurnalistul nu trebuie să înregistreze camera la Centru ca să poată filma. Este o interpretare arbitrară. Această normă vizează doar supravegherea video fixă sau statică”, a specificat Bozianu.

Totuși, Sergiu Bozianu susține că în curând urmează să fie elaborat un alt proiect de lege, care va reglementa în mod specific domeniul supravegherii video. „Posibil că în acea lege o să cuprindem câteva circumstanțe ce ar viza activitatea jurnaliștilor, doar că nu sub aspect de înregistrare – categoric nu – dar în legătură cu legea privind libertatea de exprimare și legea privind supravegherea video, ca să nu fie interpretate unilateral. Ele o să fie compatibile”, asigură Bozianu.  

În acest sens, reprezentantul CNPDCP spune că anume în proiectul legii privind supravegherea video s-ar dori să se stabilească anumite reguli în privința utilizării dronelor, mijloacelor video ascunse, captării imaginilor în scopuri polițienești, dar și a importului și utilizării mijloacelor de filmare ascunse. „Noi nu ne limităm la supravegherea video. Aceste mijloace de interceptare sau de captare a informațiilor ascunse ar trebui să fie interzise spre import, comercializare, deținere și utilizare, în condițiile prevăzute în lege. Instituțiile abilitate, organele de forță au dreptul să le utilizeze în modul corespunzător cu autorizarea judecătorului și dacă există o cauză penală sau o faptă penală și în practica jurnalistului și în alte cauze”, a precizat Bozianu. 

Acesta a spus că și proiectul respectiv urmează să fie supus consultărilor publice.

Anterior, deputații au propus reglementarea utilizării dronelor, astfel încât folosirea acestora să poată fi limitată doar la zonele special rezervate. Prevederea a fost inclusă în noul Cod aerian, votat în primă lectură de Parlament.