Eşti aici

​Furnizorii de Internet ar putea fi obligați, la solicitarea părinților, să filtreze conținutul traficului din Internet cu impact negativ asupra copiilor

20 Noiembrie 2017
1989 de afişări
Un proiect de hotărâre a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei și Industriei (MEI), vine cu o propunere de modificare a Legii cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei. Potrivit acestuia, furnizorii de Internet ar putea fi obligați, la solicitarea clienților, să asigure servicii de filtrare a conținutului din Internet cu impact negativ asupra copiilor.  
 
MEI propune modificarea Legii cu privire la protecţia copiilor împotriva impactului negativ al informaţiei, și anume, a articolului 5 aliniatul (8), care stabilește că „persoanele care acordă servicii de acces la reţele computerizate publice (Internet) vor asigura implementarea şi buna funcţionare a mijloacelor de filtrare a informaţiei Internetului cu impact negativ asupra copiilor”. Autorii proiectului propun o altă formulare: „Furnizorii de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice, la solicitarea utilizatorilor, vor asigura prestarea, în baza contractuală, a serviciului de filtrare a conținutului din internet cu impact negativ asupra copiilor”.

Solicitată de Media-azi.md să se pronunțe pe marginea acestor modificări, avocata și experta în legislația media Tatiana Puiu a fost de părerea că „orice ingerință pentru drepturi trebuie să fie prevăzută de lege”.

Modificarea este argumentată de autori prin faptul că actualele prevederi legislative în acest domeniu „constituie o „normă în gol”, inaplicabilă, care nu este conformă nici cu atribuțiile Ministerului Economiei și Infrastructurii preluate de la fostul MTIC, nici cu terminologia prevăzută de legislația în vigoare”. În afară de aceasta, afirmă autorii, sintagma „persoanele care acordă servicii de acces la rețele computerizate publice Internet” nu oferă claritate în privința subiecților, incluși în aceasta categorie.

În Nota informativă care însoțește documentul se menționează: „filtrarea conținutului din internet nu poate fi impusă într-un stat democratic, doar oferită în calitate de un serviciu opțional, care poate fi solicitat, în bază contractuală, de către utilizatorii serviciilor de comunicații electronice, în cazul dat, de către părinți sau persoanele în grija cărora se află copiii”.

Pe lângă aceasta, norma actuala, potrivit aceleiași Note informative, vine în contradicție cu Recomandarea (2016)1 privind protecţia şi promovarea dreptului la libertatea de exprimare şi dreptului la viaţa privată în legătură cu neutralitatea reţelei internet  aprobată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care stipulează: „Traficul de internet trebuie tratat în regim de egalitate, fără discriminare, restricție sau imixtiune, indiferent de expeditor, destinatar, conținut, aplicație, serviciu sau dispozitiv. Principiul neutralității rețelei se aplică pentru toate serviciile de acces la internet, indiferent de tehnologia aferentă utilizată pentru transmiterea semnalelor”.

O parte din furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice (Moldcell, Moldtelecom) deja prestează contra-plată asemenea servicii pentru clienții săi, la solicitare, se spune mai spune în document. Serviciile respective protejează copiii de conținutul web inadecvat și asigură accesul doar la pagini sigure. 

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Internaţional „La Strada”, în anul 2014, 60% dintre copiii intervievați s-au confruntat cu viruși și/sau spam-uri, iar 53,5% au indicat problema spargerii parolei profilului personal de pe una din rețelele de socializare; 13,3% au vizionat involuntar imagini pornografice pe internet, iar 12% nu au știut cum să reacționeze în astfel de situații.

Proiectul se află la etapa de consultări publice. MEI va colecta comentariile pe marginea acestui document până pe 14 decembrie, curent.