Eşti aici

​Proiect de lege: Cum vor fi utilizate dronele

29 Noiembrie 2017
3004 afişări
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNDCP) a elaborat un proiect de lege care stabilește modul de utilizare a mijloacelor video. Potrivit documentului, utilizarea mijloacelor video (dispozitivelor și/sau programelor de captare a imaginilor) din categoria dronelor, aerostatelor sau a altor dispozitive tehnice și/sau electronice va fi interzisă în localități. Totuși, Centrul a prevăzut și anumite excepții pentru utilizarea dronelor, inclusiv în scopuri jurnalistice.
 
Proiectul prevede patru excepții de la regula care interzice filmările cu drona:

1. În scopuri jurnalistice, artistice, culturale sau științifice în cazul unor evenimente publice, spre exemplu: concert, protest, adunare, panoramă etc.
2. În scop de  asigurare a ordinii publice și/sau investigării unor fapte culpabile în cazul unor infracțiuni grave, deosebit de grave și excepțional de grave.
3. În caz de asistență în situații de urgență.
4. În scop cartografic, pentru inspectare tehnică și altele asemenea, cu asigurarea unui nivel corespunzător de detaliere, care să nu încalce zona rezonabilă de intimitate a persoanelor fizice. 

În alte cazuri de utilizare a mijloacelor video, este specificat că nimeni nu poate să interzică sau să împiedice mass-media să prelucreze date personale rezultate din utilizarea mijloacelor video.

Proiectul de lege menționat se află la etapa de consultare publică. Documentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru format din deputați și specialiști ai Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informație și Securitate, Procuraturii Generale și ai Centrului pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.