Eşti aici

Ce a decis Consiliul de Presă cu privire la plângerea primăriței interimare Silvia Radu împotriva TV 8

15 Februarie 2018
3205 afişări
Consiliul de Presă (CP) a examinat, în cadrul ședinței din 14 februarie curent, plângerea primăriței interimare Silvia Radu față de jurnaliștii TV 8, care au realizat reportajul „Gospodari doar declarativi. Gheață și mormane de zăpadă în fața porții lui Filip, Dodon și Radu”. Totodată, CP a fost sesizat și de TV8, care a solicitat ca acesta să se expună și pe marginea respectării normelor deontologice în reportaj. O a treia plângere examinată în aceeași ședință a venit din partea jurnalistei Lilia Zaharia, care a acuzat posturile de televiziune Prime TV, Publika TV, Canal 2, pentru că ar fi citat-o incorect și fără să-și dea acordul într-o știre despre același caz.

Primărița interimară Silvia Radu a acuzat echipa de filmare a TV8, într-o postare pe o rețea de socializare, precum că, în timpul realizării reportajului, pus pe post pe 24 ianuarie curent, aceștia ar fi interogat-o pe fiica ei minoră. „Ceea ce ați făcut voi este intolerabil. Se numește hărțuire. Nu puteți veni la mine acasă și să îmi interogați copilul când știți bine că sunt plecată. Ați încălcat orice normă deontologică, ați încălcat orice normă de bun simț”, a scris Radu pe pagina ei  de Facebook. În acest context primărița interimară a cerut CP să se expună pe marginea comportamentului jurnalistului.

Directoarea Departamentului Știri al postului TV8, Mariana Rață, a explicat membrilor CP că reportajul menționat face parte dintr-o serie de reportaje cu privire la curățarea drumurilor și că redacția nu a procedat cu rea-voință la realizarea reportajului din preajma locuinței Silviei Radu. Reporterul a încercat să sune la ușa tuturor persoanelor vizate, însă nu a știut că va discuta cu o minoră la casa Silviei Radu. Imediat ce a apărut un copil, acesta a fost întrebat dacă este un matur acasă pentru a discuta despre ghețuș și despre cine curăță zăpada. Scopul întrebării, potrivit Mariane Rață, a fost de a aduce la cunoștință motivul vizitei TV8.

La ședința Consiliului de Presă nu au fost prezenți reprezentanții Silviei Radu.

În urma examinării plângerii și explicațiilor pe marginea acesteia, membrii Consiliului au constat că nu a existat rea-voință din partea jurnaliștilor în acest caz și normele deontologice nu au fost încălcate. Totuși, CP a recomandat postului și altor media să fie mai prudenți atunci când abordează subiectele în care este vizat un copil, indiferent de statutul acestuia.

În aceeași ședință, CP a examinat și plângerea jurnalistei Lilia Zaharia. Aceasta susține că a fost contactată telefonic de către o jurnalistă, care s-a prezentat ca fiind de la postul Prime și a solicitat un comentariu cu privire la incidentul dintre primărița interimară Silvia Radu și TV8. Zaharia a adăugat că inițial i-a spus jurnalistei că nu cunoaște subiectul, însă după ce i s-a trimis link la reportaj și după ce l-a privit i-a scris prin Mesenger-ul Facebook că i se pare un material corect din punct de vedere jurnalistic. Totodată, Zaharia a rugat să nu fie citată în știre, pentru că nu este expertă media. Ulterior, potrivit plângerii, posturile de televiziune Publika TV și Canal 2 au informat publicul precum că aceasta ar fi refuzat să comenteze cazul.

Lilia Zaharia i-a întrebat pe membrii CP dacă posturile în cauză aveau dreptul să-i dea numele în știre, atâta timp cât ea a solicitat să nu fie citată, și dacă este corect că știrea a apărut la mai multe posturi, deși ea a discutat doar cu o jurnalistă care s-a prezentat de la Prime.

Membrii Consiliul au constat că în cazul dat redacțiile menționate au încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului cu privire la obținerea și tratamentul informației. CP a constatat încălcarea a două articole din cod: „2.1 Jurnalistul prezintă informațiile într-o manieră onestă, echilibrată și numai după ce a făcut demersuri pentru verificarea lor” și „2.3 Jurnalistul atribuie citatele cu acuratețe. Citatele trebuie să fie exacte, iar în cazul citării parțiale, jurnalistul are obligația de a nu denatura mesajul persoanei citate.”