Eşti aici

Un funcționar din Bălți s-a plâns la poliție pe un ziarist pe motiv că acesta ar fi divulgat într-un articol date cu caracter personal

13 Aprilie 2018
1442 de afişări
Șeful Inspectoratului de Stat al Muncii din Bălți, Serghei Strul, a adresat o cerere la Poliție, pe 5 aprilie curent, în care a pretins că  ziarul SP Bălți ar fi încălcat Legea privind protecția datelor cu caracter personal într-un articol de investigație privind proprietățile și afacerile familiei sale. În material erau vizați el, soția sa, care lucrează în procuratură, și mama sa, precum că ar deține în proprietate câteva obiecte comerciale din oraș.  

Ziariștii de la SP susțin că informațiile din articol au fost colectate din surse oficiale, în special, din declarațiile făcute publice anterior de Strul. Mai mult, după apariția articolului, redacția i-a oferit dreptul la replică șefului Inspectoratului de Stat al Muncii din Bălți, dar el a refuzat să se folosească de acest drept.

Strul consideră că autorul articolului, jurnalistul Iurie Rotaru, nu ar fi trebuit să includă în material informațiile despre părinții lui: „Faptul că au scris despre mine și au luat asta din declarații – da, poate fi înțeles. Dar de ce au scris despre viața părinților mei, care nu sunt persoane publice? Cred că asta nu este nici corect, nici legal”, a comentat Strul pentru Media-Azi.md.

Solicitat de SP Bălți să se expună pe marginea acestui caz, avocatul Vitalie Zama, din organizația „Juriștii pentru Drepturile Omului” a atras atenția asupra faptului că în cazul dat sunt aplicabile prevederile articolului 10 al Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Între altele, acesta stipulează că legea nu se aplică în cazul persoanelor publice sau a faptelor în care sunt implicate persoanele publice.

Astfel, potrivit articolului 10 al legii, „prevederile art. 5, 6 şi 8 nu se aplică în situaţia în care prelucrarea datelor cu caracter personal se face exclusiv în scopuri jurnalistice, artistice sau literare, dacă aceasta se referă la date care au fost făcute publice în mod voluntar şi manifest de către subiectul datelor cu caracter personal sau la date care sunt strâns legate de calitatea de persoană publică a subiectului datelor cu caracter personal sau de caracterul public al faptelor în care acesta este implicat, în condițiile Legii cu privire la libertatea de exprimare”.