Eşti aici

Conflictul de la GRT a luat amploare odată cu numirea noii componențe a CO

19 Aprilie 2018
1350 de afişări
Compania publică de televiziune și radio din Găgăuzia (Gagauziya Radio Televizionu – GRT) se află din nou în centrul atenției publice. Ultima conducere a companiei, care de facto administrează GRT, și reprezentanții noii componențe a Consiliului de Observatori (CO), recent numiți de Adunarea Populară, se acuză reciproc de „capturarea” companiei publice din regiune.

Președintele Adunării Populare din Comrat, Vladimir Kîssa, a prezentat, pe 10 aprilie, noua componență a CO, numită recent cu votul majorității deputaților locali. În aceeași zi, noii membri ai CO l-au demis pe Piotr Vlah din funcția de director interimar al companiei GRT, în care fusese numit la sfârșitul lunii februarie de către fosta componență a CO. Potrivit președintelui CO, Igor Ianac, în conformitate cu legislația locală, în funcție de director executiv interimar a fost inițial numită redactora-șefă a televiziunii GRT, Natalia Jelezova, care însă a refuzat. Ulterior, CO a numit-o în aceeași funcție pe redactora-șefă de la radio, Galina Marieseva, dar și aceasta a refuzat. În cele din urmă, în funcția dată a fost  numit inginerul companiei Iaroslav Bulgaru.

A doua zi, pe 11 aprilie, fostul director interimar al GRT, Piotr Vlah, a organizat un protest în fața sediului companiei GRT împotriva deciziei noului CO. Inițial, Vlah a anunțat că angajații GRT intră în grevă și că în următoarele zile va activa doar radio-ul. Mai mult, acesta nu a exclus că vor intra și în greva foamei. Vlah a anunțat că în acest mod compania își exprimă dezacordul împotriva numirii noii componențe a CO. Totuși, în următoarele zile compania GRT a activat în regim normal. Piotr Vlah a anunțat că a anulat greva anunțată pentru că au fost rugați de către telespectatori să nu întrerupă difuzarea emisiunilor. Protestele au continuat și pe 17 aprilie, la ele fiind prezenți bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, și câțiva deputați.  

Piotr Vlah a precizat pentru Media-Azi.md  că, în opinia sa, Adunarea Populară de la Comrat nu ar fi trebuit să numească un alt CO, atât timp cât instanța de judecată nu s-a pronunțat pe marginea legalității desființării fostei componențe a CO. Prima ședință de judecată pe acest caz urmează să aibă loc pe 20 aprilie curent.  De altfel, acesta ne-a răspuns la întrebările Media-Azi, pe 17 aprilie, de la telefonul de serviciu al GRT.

Piotr Vlah a mai spus că a fost vizitat de reprezentanții misiunii diplomatice SUA cu privire la ceea ce se întâmplă la GRT.

Noul președinte al CO Igor Ianac, care este și decanul facultății de drept din cadrul Universității din Comrat, a declarat pentru portalul Media-azi.md că în prezent membrii CO nu-și pot exercita atribuțiile în oficiul companiei GRT și că toate ședințele au loc în clădirea Adunării Populare. Acesta a precizat că se va adresa către organele de drept în legătura cu acest caz.

Președintele CCA Dragoș Vicol și-a exprimat îngrijorarea în cadrul ședinței Consiliului din 17 aprilie în privința tensiunilor de la GRT. Vicol a atenționat autoritățile publice locale să nu se implice cu elemente de caracter politic  în activitatea Consiliului de Observatori și i-a îndemnat pe toți actorii să respecte prevederile legale.

Bașcana UTA Găgăuzia Irina Vlah a îndemnat pe pagina personală de Facebook toate părțile să renunțe la acțiunile care ar „destabiliza situația publică și politică din autonomia Găgăuză”. Aceasta a scris că încercările de „capturare” a companiei discreditează Găgăuzia în fața societății internaționale și a celei moldovenești și că ar putea influența ajutorul pe care ar dori să-l acorde Turcia și Rusia. Bașcana a propus ca ambele părți să ia o pauză și să aștepte decizia instanței din Comrat.

Sursa foto: captură video gagauzinfo.md