Eşti aici

CCA nu a examinat mai multe sesizări care solicitau monitorizarea Prime TV, Canal 2 și Publika TV

18 Mai 2018
1598 de afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), care s-a întrunit în ședință joi, 17 mai, a trecut cu vederea  mai multe solicitări de a monitoriza posturile care au declarat că nu vor reflecta actuala campanie electorală din Chișinău. Olga Guțuțui, membră a CCA, este de părerea că ignorarea sau amânarea examinării acestor sesizări după încheierea scrutinului electoral  nu este un act de corectitudine din partea instituției de reglementare în audiovizual.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte și Grupul de Lucru pentru monitorizarea comportamentului mass-media în alegeri au solicitat, pe 10 mai, CCA să inițieze procedura de monitorizare a posturilor Prime TV, Canal 2 și Publika TV, pentru a analiza modul în care acestea respectă prevederile legale cu privire la reflectarea corectă și asigurarea pluralismului de opinie. În apelul către CCA se face trimitere la rezultatele celui de-al doilea raport de monitorizare, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care include perioada 28 aprilie - 4 mai 2018. Posturile respective, conform monitorizării, în realitate au favorizat sau defavorizat intens anumiți candidați, profitând de faptul că nu fac parte din lista radiodifuzorilor monitorizați de CCA.

Membrii Coaliției au cerut CCA ca această monitorizare să fie efectuată pentru perioada 20 aprilie 2018 – 20 mai 2018. CCA a comunicat că „sesizarea respectivă va fi examinată în cadrul unei ședințe publice”, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Experții Asociației Watchdog.md, care au monitorizat prezența concurenților electorali în știrile tv, în perioada 11-14 mai, au constatat, la rândul lor, că posturile Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika TV, formează prin știri manipulatorii imagine pozitivă candidatei Silvia Radu și imagine negativă candidatului Andrei Năstase, în campania pentru alegerile din municipiul Chișinău. Expertul comunităţii WatchDog, Valeriu Paşa, a atras atenția membrilor CCA că posturile respective sunt dintre cele mai urmărite și că refuzul CCA de a le monitoriza pe durata campaniei electorale constituie o încălcare a legislației naționale.

Și membra CCA Olga Guțuțui a depus o sesizare în scris, pe 8 mai, în care a solicitat ca CCA să monitorizeze toate posturile TV, nu doar cele care au declarat că vor reflecta campania electorală. „Nu am primit răspuns la această solicitare și nu mi se pare corect ca astfel de sesizări să fie examinate după încheierea scrutinului, pentru că orice monitorizare are și scopul de a stopa anumite devieri de la prevederile legale, dacă acestea sunt observate la timp”.

În ședința sa de joi, 17 mai, CCA a examinat propriul raport de monitorizare a zece posturi de televiziune: Moldova-1, TV8, Accent TV, ITV, NTV Moldova, TVC 21, Exclusiv TV, Jurnal TV, Ren Moldova și RTR Moldova în perioada 30 aprilie – 9 mai 2018. Din această listă lipsesc posturile PublikaTV, PrimeTV, Canal 2 şi Canal 3, care au declarat că nu vor participa la reflectarea campaniei electorale.

În urma monitorizării, CCA a avertizat public posturile de televiziune TV 8 și RTR Moldova și a aplicat amenzi a câte 10.000 MDL pentru NTV Moldova și Jurnal TV, 7.500 MDL postului Ren Moldova și 5.000 MDL pentru Accent TV. Potrivit raportului CCA, doar două posturi de televiziune – Moldova-1 și PRO TV Chișinău – au avut un comportament echilibrat în campania electorală.

Membra CCA Olga Guțuțui a refuzat să voteze pentru aplicarea amenzilor posturilor sancționate, considerând că sancționarea posturilor respective este incorectă în contextul în care și alte posturi de televiziune au avut un comportament similar, dar nu au fost monitorizate de CCA, deoarece oficial au anunțat că nu vor reflecta campania electorală.

 
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif