De instruirea media a copiilor de la Școala-internat din Cahul s-a ocupat bibliotecara Maria Cudlenco, din localitatea Crihana Veche, raionul Cahul. Comunicarea cu elevii a decurs cu ajutorul unui traducător în limbajul mimico-gestual.
Maria Cudlenco a menționat pentru Media-azi că a rămas plăcut surprinsă de receptivitatea acestor copii și de dorința lor de a afla mult mai multe despre dezinformare și manipulare. Până acum unii dintre ei s-au confruntat cu hărțuirea online, cu alte fenomene negative pe rețelele de socializare. „Ei sunt informați, dar nu întotdeauna au gândirea critică dezvoltată pentru a pune la îndoială anumite știri false, de exemplu, sau informații neverificate pe care le citesc pe internet. De aceea au nevoie de asemenea instruiri” consideră bibliotecara. Ea crede că este necesară o implicare mai activă a acestor persoane în diferite activități. „Ei trebuie să se simtă egali cu noi”, susține Maria Cudlenco.
Cei 16 bibliotecari Novateca, antrenați în Proiectul MEDIA-M, au organizat peste 200 de activități de instruire în diferite localități, în perioada ianuarie-mai 2018. În cadrul lor, ei au informat peste 4.000 de persoane despre noile tehnici de propagandă și manipulare, ajutându-le să analizeze critic informațiile pe care le află din mass-media și să diferențieze faptele adevărate de falsurile informaționale.
MEDIA-M este un program de cinci ani, lansat de Internews cu sprijinul financiar al USAID în 2017 în Moldova.