Eşti aici

Restanțe în realizarea Acordului de Asociere cu UE în domeniul mass-media: experții au acordat doar 14 puncte din 28 posibile

18 Iunie 2018
1050 de afişări
Cel de-al cincilea raport de monitorizare al Asociației Presei Independente (API) privind realizarea angajamentelor în domeniul mass-media, asumate de autoritățile Republicii Moldova în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE, denotă în continuare necesitatea de accelerare a acestui proces. Autorii raportului, experții media Ion Bunduchi și Aneta Gonța, au evidențiat principalele restanțe ale autorităților la acest capitol. Raportul menționat se referă la perioada martie – mai 2018.

Experții analizează acțiunile autorităților sub două aspecte – cantitativ și calitativ. Per total, potrivit raportului, analiza calitativă și cantitativă a acumulat 14 puncte din 28 posibile. Directorul executiv API, Petru Macovei, a menționat că acest indicator arată că implementarea Planului național de acțiuni decurge într-un ritm ce necesită accelerare și înseamnă că s-a făcut jumătate de lucru în acest sens. În opinia expertului, autoritățile din Republica Moldova nu au o viziune strategică de dezvoltare a domeniului mass-media. „Acțiunile care există sunt sporadice, unele din ele sunt adoptate inclusiv sub presiunile factorilor externi și interni. Se lucrează deseori în regim de pompieri însă o viziune strategică de dezvoltare, din păcate, nu există”, a subliniat Petru Macovei.

Răspunsurile la afirmațiile vizând analiza cantitativă a implementării PNA au întrunit 8 puncte din cele 12 posibile, cu un punct mai mult decât în perioada precedentă de raportare (decembrie 2017-februarie 2018). Experta Aneta Gonța, cea care a realizat analiza cantitativă, a concluzionat că în acest sens, lucrurile nu au evoluat semnificativ. „Dacă în analiză nu ar fi fost incluse acțiunile din perioada anterioară, precum și cele neplanificate, dar necesare, gradul de implementare ar fi fost și mai mic”, a afirmat Gonța.

Printre acțiunile pe care experții le-au evidențiat drept relevante, dar neplanificate s-a numărat întrevederea membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu reprezentanții Consiliului de Observatori al radiodifuzorului public din Găgăuzia GRT.

Ion Bunduchi a menționat, la rândul său, că raportul la capitolul analiza calitativă a acumulat șase puncte. Expertul media a precizat că anumite acțiuni au fost calificate drept parțial realizate, deoarece astfel de documente importante, cum ar fi Codul serviciilor media, încă nu a fost adoptat în lectură finală, iar un alt document, cum este Regulamentul de organizare a licitației pentru selectarea companiei care va măsura cotele de audiență este abia la nivel conceptual.

Ion Bunduchi s-a referit și la faptul că în cadrul campaniei electorale noi, sancțiunile pe care le-a dat CCA nu au avut un impact scontat și nici nu au fost proporționale pe motiv că unii s-au ales cu amenzi usturătoare, iar alții, care au comis diferite derapaje, deși au declarat că nu vor reflecta campania, au primit doar avertizări publice. Membra CCA Olga Barbălată a explicat că anumite documente de elaborarea cărora este responsabilă autoritatea sunt analizate de alte instituții relevante cu propriul raport. 

API a anunțat că va mai realiza un raport de monitorizare în acest sens.