În răspunsul Procuraturii la primul demers al Avocatului Poporului este menționat că procurorii au emis o ordonanță de refuz în pornirea urmăririi penale în cazul dat pe motiv că „faptele comise de cetățeanul Ilan Șor Miron în data de 20.07.2018 nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”.
Juriștii Oficiului Avocatului Poporului au constatat că în emiterea acestei ordonanțe procurorii au făcut referință doar la declarațiile primarului de la Orhei care conțin discurs de ură, față de care în legislația națională nu există reglementări clare. Pentru lichidarea acestor lacune, Ombudsmanul s-a adresat cu un demers președintelui Parlamentului cu solicitarea examinării în regim prioritar până la finalizarea mandatului actualului Legislativ a pachetului de legi cu privire la crimele bazate pe ură și prejudecată, care a fost votat în 2016 în primă lectură.
Pe site-ul Parlamentului este menționat că acest proiect de lege a fost adoptat și în lectura a doua, pe 26 aprilie 2018, însă în continuare se află în stadiu de examinare.
De asemenea, în demersul repetat pe numele Procurorului General, Eduard Harunjen, Ombudsmanul a solicitat întreprinderea măsurilor care se impun pentru persecutarea și intimidarea pentru critică a jurnaliștilor, aspect ignorat cu desăvârșire de către reprezentanții Procuraturii municipale, se mai spune în comunicat.
Anterior, organizațiile neguvernamentale de media și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu afirmațiile cu caracter amenințător la adresa jurnaliștilor ale lui Ilan Șor și au amintit că amenințările și tonul ultimativ față de jurnaliști pot fi asimilate unei încercări de a impune cenzura în mass-media.
Mai multe organizații din domeniul protecției drepturilor omului s-au arătat solidare cu jurnaliștii. Reprezentanții ONG-urilor din domeniul protecției drepturilor omului au solicitat procurorilor să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură. Printre semnatari au fost Amnesty International Moldova, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul de Informații GENDERDOC-M, Promo-LEX, RCTV Memoria.
În secvența video postată pe 20 iulie, în ziua unui protest organizat de către Ilan Șor, politicianul susținea că, odată cu venirea sa la putere, va aplica în raport cu jurnaliștii incomozi (pe care îi identifică vag ca fiind „plătiți să scrie mizerii despre oameni”) o eventuală lege a lustrației.
Reamintim că recent, portalul Agora.md a scris că Ilan Șor nu va fi tras la răspundere pentru amenințările lansate în adresa jurnaliștilor. Ștefan Șaptefrați, șeful Procuraturii Chișinău, a declarat că faptele comise de către edil nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune. „La data de 3 septembrie, a fost luată o hotărâre și s-a respins pornirea urmăririi penale. În amenințările sale nu există fapta infracțiunii”, a afirmat Ștefan Șaptefrați pentru Agora.md.