Eşti aici

Aveți idei pentru completarea Codului deontologic al jurnalistului? Consiliul de Presă va organiza trei runde de consultări în acest subiect

12 Aprilie 2019
1206 afişări
Consiliul de Presă a programat trei întâlniri  de consultare a completărilor la Codul deontologic al jurnalistului din Moldova, care vor avea loc în perioada 16-24 aprilie. Jurnaliștii, managerii din presă, reprezentanții societății civile și toate persoanele interesate sunt invitați să participe la dezbaterea propunerilor, urmând ca acestea să fie prezentate în cadrul unei mese rotunde la 3 mai 2019, cu ocazia Zilei mondiale a Libertății Presei.
 
Propunerile de completare a Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova au fost elaborate de un grup de experți naționali și internaționali ai organizației Freedom House. De asemenea, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Consiliul de Presă, până la data 10 aprilie 2019, pe adresa Consiliului au fost transmise numeroase propuneri din partea jurnaliștilor, managerilor media, experților de la diferite organizații neguvernamentale.
 
Acestea se referă la anumite situații pe care ar trebui să le ocolească jurnalistul pentru a evita conflictele de interese; dezvoltă prevederi cu referire la subiecte jurnalistice în care protagoniști sunt persoane vulnerabile la discriminare; vizează fenomenele fake news, dezinformare, manipulare etc. Completările includ și un capitol nou, referitor la relația dintre jurnalist și angajator.
 
Consiliul de Presă a publicat versiunea completată a Codului deontologic și a transmis-o pe adresele electronice ale redacțiilor instituțiilor mass-media cu solicitarea adresată colectivelor redacționale, dar și organizațiilor neguvernamentale interesate, de a examina completările propuse și de a formula eventuale propuneri de îmbunătățire a acestora.

Astfel, au fost programate trei întâlniri, în cadrul cărora propunerile acumulate vor fi puse în dezbatere. Prima rundă de consultări publice va avea loc pe 16 aprilie, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale. Evenimentul se va desfășura, cu începere de la ora 14.00, la sediul Secretariatului Consiliului de Presă, din strada str. București 41/5. Pe data de 19 aprilie consultările vor continua cu profesioniștii media (jurnaliști, manageri, alți colaboratori ai redacțiilor). Întâlnirea va fi organizată la Centrul Summit, din strada Tighina 49/3 (Sala Roșie, ora 14.00). Iar la cea de-a treia rundă de consultări, pe 24 aprilie, se vor întâlni reprezentanții asociațiilor și ai altor organizații neguvernamentale din domeniul mass-media, dezbaterile urmând să se desfășoare la sediul Secretariatului Consiliului de Presă, la ora 14.00.

După consultările publice, membrii grupului de experți vor redacta în versiune finală completările la Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, pe care le vor prezenta în cadrul unei mese rotunde la 3 mai 2019, cu ocazia Zilei mondiale a Libertății Presei.