Eşti aici

Nori negri deasupra CA: Premierul Maia Sandu a solicitat demisia membrilor Consiliului Audiovizualului

29 Iulie 2019
1700 de afişări
Prim-ministrul Maia Sandu a venit cu un demers public către membrii Consiliului Audiovizualului (CA), în debutul ședinței publice din 29 iulie a instituției, în care i-a îndemnat să demisionează. Premierul și-a argumentat solicitarea pe motiv că CA nu a efectuat acțiuni privind îmbunătățirea stării de lucruri din domeniul mass-media.

Maia Sandu a precizat că majoritatea membrilor CA nu au contracarat fenomenele de manipulare din mass-media și nu au reacționat la informațiile cu privire la finanțările netransparente ale unor instituții media.

Membrii CA au fost surprinși de această vizită inopinată. Președintele CA, Dragoș Vicol, a încercat să explice situația, dar premierul i-a răspuns că nu e nevoie de explicații, ci de acțiuni din partea CA, care nu au fost luate la timpul oportun.

Reamintim că și Comisia parlamentară pentru mass-media a dat notă negativă activității CA, respingând, în cadrul audierilor din 3 iulie curent, raportul de activitate al Consiliului pentru anul 2018.

Totodată, unii membri ai Comisiei parlamentare au cerut demisia actualei componențe a CA, reproșându-le că ar fi contribuit la menținerea capturării statului pe domeniul mediatic. Pentru emiterea unui aviz negativ al raportului au votat șase din șapte deputați prezenți.

Președintele Comisiei parlamentare pentru mass-media, Adrian Lebedinschi, a comentat astăzi, 29 iulie, problema demisiei membrilor CA în cadrul emisiunii Media Azi. Lebedinschi a menționat că respingerea raportului CA pentru anul 2018 de către Comisia pe care o conduce a fost mai mult o decizie politică, adăugând că anterior CA nu a fost atât de dur cu presa care a admis încălcări.

Lebedinschi a afirmat în emisiune că deputații vor propune în plenul Parlamentului demisia in corpore a membrilor CA, recunoscând că nu există pârghii legale și că el nu este adeptul operării unor modificări în legislație pentru demisia CA.

Citiți și:
Comisia parlamentară pentru mass-media a respins raportul de activitate CA din 2018, iar unii deputați au cerut demisia in corpore a membrilor Consiliului