Eşti aici

Directorul general al Sputnik Moldova Vladimir Novosadiuc, acuzat de escrocherie și spălare de bani prin structurile lui Ilan Șor

17 Septembrie 2019
1759 de afişări
Directorul Agenției de știri Sputnik Moldova Vladimir Novosadiuc a fost învinuit de escrocherie și spălare de bani prin structurile lui Ilan Șor, implicat, potrivit organelor de drept, în „furtul miliardului”. Despre aceasta jurnalistul a declarat pentru RIA Novosti din Federația Rusă.

Novosadiuc a precizat că în cadrul audierilor a pledat nevinovat. După audieri, care au durat circa 45-50 de minute, acesta a fost eliberat pentru un termen de 60 de zile cu obligația de a nu părăsi țara fără a anunța autoritățile.

În timpul perchezițiilor de la domiciliu jurnalistului i-a fost confiscat doar telefonul, a precizat acesta pentru Ria Novosti.

Contactată de reporterul Media-azi.md, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupție, Cătălina Bogonos, a confirmat că au fost efectuate percheziții și că Novosadiuc nu a fost reținut. „De ieri până azi, Procuratura Anticorupție a efectuat 21 de perchiziții la domiciliile mai multor persoane, între care și domnul Novosadiuc, dar persoane reținute, în afară de Tauber și Apostolova, nu sunt”, a afirmat Bogonos.

Purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur, a precizat  pentru Media-azi.md că Vladimir Novosadiuc are statut de învinuit.

Vladimir Novosadiuc și soția sa Rita Țvik au fost membrii Consiliului de administrare al Băncii Sociale, care a aparținut lui Ilan Șor, acuzat de organele de drept de implicare în furtul miliardului. De asemenea, Novosadiuc și Țvik au deținut acțiuni și într-o altă bancă a lui Șor – Unibank. Menționăm că Rita Țvik are în proprietate 100 de procente din acțiunile celor două posturi de televiziune afiliate lui Șor – Orhei TV și Televiziunea Centrală.

Ieri, organele de drept au reținut doi parlamentari, reprezentanți ai Partidului Șor – Marina Tauber și Reghina Apostolova. La fel ca și Novosadiuc, numele celor  două deputate figurează în  raportul Kroll.

Sursa Foto: evz.md

Acestea au fost reținute după ce au fost lipsite de imunitate la solicitarea Procuraturii Generale.

UPDATE: Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Harlem Desir, și-a exprimat îngrijorarea în legătura cu anchetarea în cazul lui Vladimir Novosadiuc. Desir a declarat pe Twitter că așteaptă informații despre circumstanțele acestui caz.
 

I am concerned about the investigation launched against the head of @sputnikmoldova, Vladimir Novosadiuc, who was detained and questioned by the law enforcement authorities of #Moldova today. Looking for more information about the circumstances of the case.

— OSCE media freedom (@OSCE_RFoM) September 17, 2019