Presa a scris în ultimele zile despre o posibilă anulare sau revizuire a prevederilor din Codul serviciilor media audiovizuale cunoscute și ca „Legea anti-propagandă”. Despre aceasta a declarat președintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, deputatul socialist, Adrian Lebedinschi. O eventuală inițiativă în acest sens este comentată diferit de politicieni.
Mai multe instituții media au relatat săptămâna trecută, citându-l pe Adrian Lebedinschi, despre o eventuală inițiativă a deputaților socialiști privind anularea sau revizuirea „Legii anti-propagandă”, care nu permite inclusiv retransmiterea unor categorii de emisiuni din Federația Rusă.
Adrian Lebedinschi a precizat că în prezent nu există un asemenea proiect de lege, dar nu a negat că acesta ar putea fi elaborat, mai ales dacă va avea sprijinul unei majorități parlamentare.
Totodată, el a anunțat că la începutul anului viitor va fi efectuată o expertiză a implementării Codului serviciilor media audiovizuale, care ar putea fi urmată de mai multe modificări ale prevederilor acestuia.
Solicitat să comenteze o atare inițiativă, premierul Ion Chicu a declarat că se pronunță pentru difuzarea liberă a presei în Republica Moldova. „Consider că presa trebuie să fie liberă, iar consumatorii să aibă acces la toată informația, cu excepția celei care denaturează adevărul, promovează mesaje extremiste și violente. Orice presă care respectă Codul deontologic trebuie să aibă acces pe piața R. Moldova. Eu sunt adeptul deschiderii totale pentru presă, cu restricțiile despre care am vorbit”, a afirmat Ion Chicu.
Fracțiunile Blocului Acum declară că nu vor susține anularea prevederilor legislative. Șeful fracțiunii PAS, Igor Grosu, a comentat pentru Media-azi.md că, din contră, este necesară fortificarea mecanismului de combatere a propagandei atât externe, cât și interne. „Trebuie să vedem cum facem această lege cât mai eficientă, pentru că problema propagandei, în special a celei care vine de la Est, este una actuală. La fel de actuală este și problema propagandei interne. Va trebui să facem instrumentul de combatere a propagandei interne și externe cât mai eficient”, ne-a spus Igor Grosu.
De asemenea, președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari, susține că deputații acestui grup parlamentar nu vor vota un eventual amendament privind renunțarea la interdicțiile impuse unor categorii de emisiuni din anumite state.
Deputații PDM, cei care de fapt au inițiat „Legea anti-propagandă”, nu au comentat deocamdată pe marginea anulării acesteia și nici despre faptul dacă vor susține un astfel de proiect.
Parlamentul a aprobat în decembrie 2017 legea privind acordarea drepturilor radiodifuzorilor de a transmite emisiuni externe cu caracter informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în cele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Aceasta însemna, de fapt, interzicerea transmisiunii emisiunilor din categoriile respective din alte state, printre care și Federația Rusă. Opoziția socialistă de atunci a criticat legea, care a intrat în vigoare în februarie 2018. Președintele Igor Dodon nu a ratificat-o, acest exercițiu fiind realizat de șeful legislativului de atunci, Andrian Candu.
Sursa foto: Stiri.md