Eşti aici

Trei posturi TV, amendate pentru lipsa traducerii în limba română a programelor difuzate. Corneliu Mihalache: Trebuie să ajungem treptat la retragerea licenței de emisie

28 Ianuarie 2021
911 afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat cu câte 10.000 de lei  canalele RTR Moldova ș ITV, iar Bravo TV - cu 15.000 de lei, pentru nerespectarea obligației de a transmite filmele artistice și pentru copii cu dublaj sau subtitrare în limba română.  Monitorizările au fost efectuate la solicitarea Asociației Patronale a  Radiodifuzorilor, iar într-un caz, și la autosesizarea membrului CA Iulian Roșca. 

În cadrul ședinței din 28 ianuarie, CA a examinat două subiecte în care au fost vizate cele trei posturi de televiziune la capitolul responsabilității furnizorilor de a traduce filmele artistice, documentare și pentru copii în limba română. Într-un caz au fost vizate canalele RTR Moldova și ITV, în baza petiției Asociației Patronale a Radiodifuzorilor, iar în cel de-al doilea, în baza sesizării lui Iulian Roșca și a organizației menționate, care au invocat lipsa traducerilor programelor vizate. Reprezentanții asociației au invocat și concurența neloială în raport cu alte posturi care respectă aceste prevederi pe piața media audiovizuală.

Monitorizările CA au constatat că atât RTR Moldova, cât și ITV Moldova au difuzat filme artistice fără dublarea sau subtitrarea în limba română, fapt pentru care au fost sancționați cu câte 10.000 de lei fiecare. Reprezenta ITV Moldova, Natalia Poleacova, a afirmat în cadrul ședinței că întreprinderea nu a reușit să traducă filmele pe care le-au primit de la parteneri pentru că aveau un termen restrâns până la difuzarea lor. Reprezentanții RTR Moldova nu au intervenit în timpul ședinței.

Furnizorii de servicii media nu sunt la prima abatere de acest fel. Membrul CA Artur Cozma a îndemnat atât instituțiile media, cât și societatea civilă să semnaleze și probleme de ordin economic, cum au fost exemplele menționate, nu doar pe cele cu substrat politic.

Mai mult, membrii CA au obligat posturile de televiziune RTR Moldova și ITV să prezinte un raport, în termen de 30 de zile de la data deciziei, cu privire la măsurile efectuate  pentru a remedia problema. 
 

Este o sfidare gravă a legislației în vigoare. Eu am cerut de la Direcția de monitorizare toate monitorizările care au fost făcute în ultimii doi ani. Vreau să vă spun că de la o monitorizare la alta nu s-a schimbat absolut nimic în ultimii doi ani. (...) Consiliul Audiovizualului, de azi înainte, va fi cu ochiul pe cei care încalcă și sfidează legislația audiovizuală”, a afirmat Ala Ursu Antoci.
Separat a fost examinat cazul Bravo TV. Și de această dată, monitorizările au arătat că televiziunea nu a respectat prevederile cu privire la dublarea sau sonorizarea în limba română a filmelor pentru copii, cu excepția desenelor animate Mi-mi-mișki (Ми-ми-мишки), transmise dimineață. Reprezentanții Bravo TV au răspuns CA, printr-o scrisoare, că petițiile fac parte din strategia companiei concurente pe piață, General Media Group, utilizând Consiliul în scopurile sale. Membrii CA au respins acuzațiile și au sancționat postul de televiziune cu 15.000 de lei pentru nerespectarea repetată a prevederilor invocate. 

Membrul Corneliu Mihalache consideră că, în acest caz, CA ar trebui să ajungă până la ultima sancțiune și să-l lipsească de dreptul de a activa pe piață: „În cazul acestui post de televiziune, dacă nu se va întâmpla un miracol - dar el nu se va întâmpla, la sigur - și nu se va începe dublarea,  noi trebuie să ajungem step by step (pas cu pas, n.r.), conform legii, la retragerea licenței de emisie pentru a curma o astfel de practică absolut negativă și astfel de fenomene absolut negative de televiziuni spoiler”.

Și Bravo TV va fi obligat să prezinte CA un raport cu privire la măsurile întreprinse la acest capitol.