Eşti aici

O nouă recomandare a CA privind reflectarea Covid-19 în mass-media: „Să nu încurajeze difuzarea declarațiilor nefundamentate științific”

19 Martie 2021
861 de afişări
Consiliul Audiovizualului (CA) a anunțat că va monitoriza posturile de televiziune și radio la capitolul răspândirii știrilor false despre pandemia de Covid-19. În cadrul ședinței din 19 martie, membrii CA au adoptat și o decizie prin care le recomandă furnizorilor de servicii media și publicațiilor online „să nu încurajeze difuzarea și transmiterea declarațiilor nefundamentate științific, în subiectele de reflectare a pandemiei Covid-19, ale căror surse nu există în realitate”, precum și „să nu fie stimulată latura emoțională și nesiguranța în rândul cetățenilor”. 

Membrii CA susțin că au aprobat decizia după o evaluare a situației privind combaterea falsurilor despre pandemie, promovate în mediul audiovizual. „A recomanda furnizorilor de servicii media audiovizuale, furnizorilor de servicii media online aflați sub jurisdicția Republicii Moldova de a nu încuraja difuzarea și transmiterea de declarații nefundamentate științific în subiectele de reflectare a pandemiei de Covid-19 ale căror surse nu există în realitate. În cadrul emisiunilor informative și de dezbateri în care se abordează subiectul Covid-19, să asigure informarea corectă a cetățenilor și să evite senzaționalul, să nu creeze confuzii. În toate programele audiovizuale de știri și de dezbateri cu privire la reflectarea situației la zi și a consecințelor generate de efectele pandemice ale Covid-19, atât în plan național cât și extern, subiecții enumerați mai sus se vor ghida exclusiv de principiul informării corecte”, a anunțat președinta CA, Ala Ursu-Antoci.

De asemenea, furnizorii de servicii media sunt atenționați cu privire la sursele pe care la abordează în subiectele ce țin de coronavirus. „Să difuzeze informații preluate din surse oficiale, naționale și internaționale, astfel încât serviciile media audiovizuale să contribuie la combaterea contaminării populației cu fake news, pentru a evita influența negativă a opiniei publice și panica. Să verifice orice informație legată direct sau indirect de subiectele privind Covid-19, să respecte regulile deontologice și să acorde o atenție specială fiecărui mesaj diseminat, astfel încât să nu fie stimulată latura emoțională și nesiguranța în rândul cetățenilor. Să verifice informația parvenită de la sursele private cu privire la evoluția, efectele și combaterea agentului patogen Covid-19”, a adăugat Ala Ursu-Antoci.

Șefa CA a ținut să precizeze că documentul poartă caracter de recomandare. „Consiliul Audiovizualui, în calitate de garant al interesului public, va monitoriza permanent situația la acest capitol și va sancționa dur abaterile de la legislația în vigoare”, a conchis președinta autorității. 

Membrul CA Corneliu Mihalache a adăugat că, de fapt, decizia le reamintește instituțiilor media despre obligațiile existente cu privire la verificarea informațiilor difuzate. Colegul său, Artur Cozma, a atenționat asupra sintagmei „surse private” din decizie, care ar putea crea confuzii. Șefa CA a explicat că este vorba de surse precum „simpli cetățeni”. Decizia a fost aprobată în unanimitate, cu voturile a șapte membri prezenți la ședință.

În primăvara anului trecut, în debutul pandemiei de coronavirus în Republica Moldova, șeful CA de atunci Dragoș Vicol a adoptat o dispoziție prin care obliga jurnaliștii posturilor de televiziune și radio să renunțe, pe perioada stării de urgență, la „enunțarea și favorizarea neavizată a propriei opinii” în abordarea subiectelor despre pandemia de coronavirus. După un val de critici din partea breslei jurnalistice, ale ONG-urilor de media și ale unor exponenți ai puterii, autoritatea și-a revizuit decizia.