Eşti aici

​Moldsilva a publicat ordinul ce stabilește regulile de filmare în zonele de exploatare a pădurilor: „Nu interzicem filmările în fondul forestier”

27 Aprilie 2021
889 de afişări
După ce Media Azi a scris că jurnaliștii și alte persoane vor putea filma cum sunt tăiați copacii în păduri doar în prezența specialiștilor din silvicultură, Agenția Moldsilva a publicat ordinul care ar limita accesul și filmările în parchetele situate în păduri fără prezența silvicultorilor. Totodată, reprezentanții autorității precizează că „nu există niciun act normativ ce ar interzice filmările în fondul forestier”, menționând că subiectul a fost tratat cu „interpretări tendențioase”, și insistă că documentul, pe care anterior au refuzat să-l prezinte jurnaliștilor, a fost emis pentru a asigura securitatea persoanelor aflate în zonele în care au loc lucrări silvotehnice. 

Într-un comunicat lansat pe 26 aprilie, Moldsilva susține că nu interzice filmările în păduri și că, potrivit ordinului „Cu privire la intensificarea comunicării în domeniul forestier și neadmiterea unor interpretări  tendențioase a lucrărilor silvotehnice în derulare”, emis la 26 februarie, „permite şi autorizează filmările în fondul forestier, în parchetele în care se desfăşoară lucrări de exploatări forestiere şi pe o distanţă de 50 de metri de la acestea, până la delimitarea, cu bandă specială, a spaţiului adiacent lucrărilor, în prezenţa specialiştilor silvicultori”.

Agenția adaugă că motivul ce a stat la baza deciziei ține de securitatea persoanelor aflate în parchetele în care au loc lucrări de exploatare, conform prevederilor Codului silvic și altor acte normative. „La fel, este importantă şi livrarea informaţiilor corecte publicului despre lucrările silvotehnice, lucru ce poate fi realizat doar de specialiştii în domeniu”, se arată în comunicat.

Potrivit ordinului publicat, „accesul și efectuarea filmărilor în parchetele cu lucrări silvotehnice (șantiere se exploatări forestiere), pentru respectarea normelor de securitate a vieții, se permite numai cu participarea unuia sau a mai multor reprezentanți ai administrației întreprinderii (director, inginer silvic șef, șef de ocol silvic, alți specialiști competenți în domeniul silviculturii și al lucrărilor silvotehnice)”. Totodată, silvicultorii sunt obligați să anunțe administrația Moldsilva și Poliția despre cazurile de încălcare a acestor prevederi, inclusiv despre tentativele de acces și filmări neautorizate în parchetele respective.

Brigadierii echipelor de exploatare a lemnului, în cazul prezenței unor persoane străine în zonele menționate, vor prezenta solicitanților copia hărții tehnologice de exploatare a pachetului, însă fără a permite fotografierea documentului, potrivit ordinului. Ordinul, semnat de directorul Moldsilva, Dumitru Cojocaru, ar purta „un caracter de reglementări interne”.

Anterior, Media Azi și juriștii Centrului pentru Jurnalism Independent au încercat de mai multe ori să obțină ordinul cu pricina, însă fără succes. Reprezentanții agenției solicitau argumente suplimentare cu privire la oferirea ordinului. 

DECLARAȚIA MOLDSILVA: „SUNTEM SURPRINȘI DE INTERPRETĂRILE TENDENȚIOASE”

Într-o declarație comună a Consiliului Director, format din managerii entităților silvice, lansată tot pe 26 aprilie, silvicultorii se arată „surprinși de interpretările tendențioase ale conținutului unor acte administrative” și „califică declarațiile și învinuirile speculate în public, vizând interzicerea accesului reprezentanților mass-media în fondul forestier, drept forme de ingerință directă, ce periclitează funcționarea entității publice, precum și a lucrărilor de regenerare şi plantare, desfăşurate actualmente în cadrul entităților silvice subordonate”.

Șeful Direcţiei fond forestier, arii protejate şi regenerarea pădurii din cadrul Agenției Moldsilva, Petru Rotaru, a explicat în cadrul emisiunii Media Azi, difuzată pe 26 aprilie, că în preajma zonelor unde au loc lucrările silvotehnice vor fi instalate panouri informative despre tipul tăierilor și alte detalii, și a negat că ar interzice accesul jurnaliștilor la filmări: „Nu este așa. Noi, în punctul doi, am spus că orice aflare pe parchet sau șantier de exploatare forestieră se face cu prezența unui lucrător silvic, fie de la întreprinderea silvică, fie de la ocolul silvic, o persoană care cunoaște ce lucrări merg, să fie date niște lămuriri”.

Jurista Centrului pentru Jurnalism Independent, Cristina  Durnea, consideră însă că regimul special de filmare instituit de Moldsilva presupune „o serie de restrângeri aduse drepturilor constituționale ale cetățenilor”. Ea reamintește că legea garantează tuturor persoanelor dreptul la libera circulație, precum și libertatea de exprimare, ce cuprinde libertatea de a căuta, de a primi și de a comunica fapte și idei.

Vedeți și: Caricatura Media Azi: Interdicția de a filma tăierea copacilor în păduri sau cum își taie Moldsilva craca de sub picioare 

Sursa foto: Moldsilva