Eşti aici

​Raportul avocatei poporului pentru 2020: Pe fundalul pandemiei de Covid-19 s-a produs o deteriorare continuă a libertății de exprimare

12 Aprilie 2021
1026 de afişări
Pe parcursul anului trecut, pe fundalul pandemiei, în Republica Moldova s-a produs „o deteriorare continuă” a situației în ceea ce privește libertatea de exprimare, fiind înregistrată și „lipsa unor progrese” în domeniul respectării dreptului de acces la informație, potrivit raportului avocatei poporului, Maia Bănărescu, privind respectarea drepturilor și libertăților omului în 2020. 
 
Maia Bănărescu, avocata poporului pentru drepturile copilului și care exercită interimatul funcției de ombudsman, menționează că problemele atestate anterior în domeniul libertății de exprimare „au rămas nesoluționate, iar în contextul  constrângerilor impuse de criza sanitară unele dintre acestea s-au acutizat”. 
 
De asemenea, potrivit avocatei poporului, anul 2020 a fost marcat de mai multe cazuri de presiuni și intimidări la adresa persoanelor care și-au exprimat public opiniile critice referitoare la situația din țară, în particular legate de gestionarea crizei sanitare.

Maia Bănărescu constată și faptul că a continuat „declinul privind libertatea mass-media înregistrat în ultimii șapte ani”. „Lucrând în prima linie a pandemiei și expunându-se la riscuri potențiale pentru sănătate, jurnaliștii  s-au confruntat cu atacuri verbale și presiuni, inclusiv din partea unor politicienii sau demnitari, din cauza opiniilor critice exprimate privind gestionarea de către autorități a crizei sanitare”, se arată în raport.
 
Avocata poporului a constatat și „lipsa unor progrese” în domeniul respectării dreptului de acces la informație, amintind de faptul că, în perioada stării de urgență, a fost instituită o barieră pentru obținerea în timp util a informațiilor de interes public, prin adoptarea de către Comisia pentru Situații Excepționale a unei dispoziții prin care s-a dispus triplarea termenului pentru prezentarea de către instituțiile și autoritățile publice a informațiilor (de la 15 la 45 de zile). „Extinderea termenului până la 45 de zile a limitat considerabil accesul jurnaliștilor și persoanelor la informații de interes public”, concluzionează Maia Bănărescu.
 
Ombudsmana a precizat că pandemia de coronavirus de tip nou „a trezit un val masiv de informații false, înșelătoare sau teorii ale conspirației”. „Pericolul dezinformării masive și efectele acesteia pentru răspândirea virusului nu au fost apreciate la justa valoare și nu a fost combătute eficient și cu promptitudine. Experiența Republicii Moldova în perioada crizei sanitare a demonstrat că dezinformarea poate avea efecte dramatice dacă nu este combătută prin mobilizarea tuturor actorilor relevanți, de la platformele online până la autoritățile publice”, se arată în raport.
 
În document se mai amintește că anul trecut nu s-a reușit adoptarea proiectului de modificare şi completare a pachetului de legi care conține recomandările Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociației Presei Independente şi ale altor organizații neguvernamentale de media, privind operarea modificărilor inclusiv la Legea privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

În acest sens, avocata poporului recomandă autorităților să  reactiveze grupul de lucru pentru îmbunătățirea legislației media; să adopte proiectul de lege elaborat de societatea civilă cu privire la accesul la informații; să creeze și să asigure funcționalitatea unui mecanism eficient de comunicare cu mediul jurnalistic în situația crizei pandemice, în scopul unei informări operative și adecvate a publicului; să elaboreze, adopte și implementeze strategii eficiente de combatere a dezinformării, știrilor false și manipulării în spațiul virtual, pentru asigurarea accesului la informații corectă și obiectivă și alte obiective.