Eşti aici

​Consiliul de Supraveghere al TRM va examina raportul CJI cu privire la modul în care Moldova 1 informează telespectatorii

18 Iunie 2021
878 de afişări
Membrii Consiliului de Supraveghere al Teleradio-Moldova (CS) au decis, în cadrul ședinței publice din 17 iunie, că vor examina la una din întrunirile viitoare raportul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) cu privire la modul în care postul de televiziune Moldova 1 a informat despre evenimentele de pe agenda publică în perioada 24-30 mai. 

Potrivit raportului, în perioada monitorizată, Moldova 1 a reflectat în mare parte neutru evenimentele în principalele buletine informative ale zilei. Totuși, s-a observat o predilecție pentru subiectele ce țin de municipiul Chișinău, în defavoarea celorlalte regiuni ale țării, iar reprezentanții Primăriei Capitalei au fost ușor favorizați de televiziunea publică. Cercetarea, lansată pe 10 iunie, a mai scos la iveală că, din cele 154 de știri monitorizate, circa 25% au abordat subiecte ce țin de municipiul Chișinău, Capitala fiind regiunea la care postul public se referă cel mai des în edițiile „Mesager”-ului.

În cadrul ședinței, președinta CS TRM, Violeta Cojocaru, s-a referit la una din recomandările expuse de autorul cercetării, Victor Gotișan, care vizează activitatea Consiliului de Supraveghere. Victor Gotișan recomandă membrilor CS să facă uz de normele legale din Codul serviciilor media audiovizuale și regulamentul de funcționare a consiliului „ca să supravegheze activitatea Moldova 1 în scopul realizării misiunii acesteia, precum și să analizeze conținutul produs pentru a propune recomandările de rigoare”.

Violeta Cojocaru consideră că recomandarea menționată este „una foarte generală” și asta pentru că în propunere nu este indicat exact la care anume aliniate din lege se face trimitere, iar articolul citat din regulamentul CS „este unul general” și ține de convocarea membrilor în ședință. „Potrivit atribuțiilor Consiliului de Supraveghere, care sunt stipulate în Codul serviciilor media audiovizuale, nu există o astfel de activitate”, a spus Violeta Cojocaru. 

„Dumnealui [autorul raportului – n.r. ] a spus despre implicarea mai serioasă a Consiliului în contextul raportului”, a opinat colega sa, Larisa Călugăru, care a propus să fie studiată în întregime cercetarea și nu doar un punct care vizează CS. 

Violeta Cojocaru a replicat că recomandarea ar fi fost mai clară dacă era indicat ca CS să supravegheze activitatea companiei Teleradio-Moldova, nu a postului public Moldova 1. 

În cadrul ședinței, Larisa Călugăru a propus să fie invitat și autorul raportului atunci când studiul va fi examinat de membrii CS. 

La rândul său, membra CS Daniela Mițelea a amintit că, potrivit legislației, Consiliul nu are dreptul să se implice în activitatea editorială a postului de televiziune, dar a propus ca raportul să fie studiat și discutat de toți membrii CS. „Trebuie să avem o atitudine mai serioasă față de acest raport. Într-adevăr, să-l citim, analizăm și să urmărim unele emisiuni dacă considerăm că e necesar. Și, de ce nu, chiar ar fi interesantă o discuție cu autorul acestui raport”, a conchis Daniela Mițelea. 

Pe final, membrii CS au votat unanim să includă examinarea raportului în cadrul unei ședințe viitoare.