Eşti aici

BOP: Internetul și rețelele sociale sunt cele mai importante surse de informare după televiziune. Cât de des utilizează moldovenii TikTok și Telegram

06 Iulie 2021
1020 de afişări
Principala sursă de informare a cetățenilor din Republica Moldova rămâne a fi televiziunea, urmată de Internet și rețelele sociale, arată datele ultimului Barometru de Opinie Publică (BOP). Potrivit cercetării, la capitolul rețelelor sociale, cei mai mulți folosesc Facebook, Odnoklassniki și Instagram, iar o pondere semnificativă o au TikTok și Telegram. Sondajul, realizat de compania Date Inteligente la comanda Institutului de Politici Publice, a fost dat publicității pe 5 iulie.

BOP arată că, la nivel de obiceiuri, peste 70% din populație utilizează Internetul zilnic, iar circa 68% privesc zilnic televizorul. Circa două treimi accesează zilnic rețelele de socializare, iar o treime din populația adultă citește site-uri de știri sau ascultă radio. Sub 10% citesc zilnic ziare ori cărți, inclusiv în format electronic sau pe online.


Sursa: BOP

La capitolul rețelelor sociale, cei mai mulți utilizează cel puțin săptămânal Facebook (54.6%), 30.6% - Odnoklassniki și 22.2% - Instagram. O pondere importantă o au TikTok (8.7%) și Telegram (6.7%).

sU
Sursa: BOP

Potrivit răspunsurilor respondenților, principala sursă de informare a cetățenilor rămâne a fi televiziunea (51.1%), iar Internetul este principala sursă de informare pentru 23.2%. Alte surse sunt rețelele sociale (6.3%), familia (6%) și sursele mass-media online (4%).

A doua cea mai importantă sursă de informare este Internetul – 21.6%. Principalele site-uri din care se informează populația sunt jurnal.md (30%), protv.md(27%), publika.md (16%). De asemenea, circa 10-11% se informează din point.md, stiri.md, și zdg.md. 

Cetățenii au cea mai mare încredere în televiziune ca sursă de informare (18.1%), urmată de familie (15.7%), rețelele sociale (12.6%) și Internetul (12.5%). Principalele canale urmărite (drept prima, a doua și a treia opțiune) de moldoveni sunt Prime și Jurnal TV (42%), Moldova1 (37%) și ProTV (32%). De asemenea, PublikaTV, NTV, TV8 și RTR Moldova sunt printre primele trei canale ca importanță pentru cel puțin 20% din respondenți.

Sursa: BOP

Studiul Barometrul Opiniei Publice a fost efectuat pe un eșantion de 1.161 de respondenți din Republica Moldova, excepție fiind stânga Nistrului. Perioada colectării datelor: 12-27 iunie 2021. Eroarea maximă de eșantionare este de ±2.8%.