Eşti aici

Proiectul de lege privind interzicerea publicității jocurilor de noroc în mass-media și pe Internet revine pe agenda deputaților

14 Septembrie 2021
1036 de afişări
Deputații fracțiunii parlamentare Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) au revenit la o inițiativă mai veche privind interzicerea publicității a jocurilor de noroc în mass-media și pe Internet. Inițiativa a fost înregistrată, recent, în Parlament. 

Documentul este semnat de Dumitru Alaiba, Marcela Adam, Marcela Nistor, Vitalie Jacot și Victor Spînu. Textul transpune ideea unei inițiative elaborate de Dumitru Alaiba în iunie 2020. Parlamentarii propun ca publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv loterii și pariuri, să fie interzisă la radio, TV, în presa scrisă, pe Internet și în alte locuri publice.
 
În proiectul înregistrat pe 6 septembrie, deputații au propus interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acțiunilor publicitare (promoționale) pentru promovarea și/sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc (inclusiv loterii și pariuri la competiții/evenimente sportive, loterii momentane), inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice și video, prin Internet, cu utilizarea reţelelor telefonice. Documentul prevede și sancțiuni pentru cei care vor amplasa sau vor difuza publicitatea privind exploatarea jocurilor de noroc. Persoanele fizice sau cu funcție de răspundere ar putea fi amendate cu sume de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei.

Anterior, Media Azi a scris cu referire la opiniile unor experți din domeniu că interdicția va afecta televiziunile, care ar putea pierde o parte din venituri. 

În prezent, furnizorul principal de publicitate în domeniul jocurilor de noroc în țara noastră este Loteria Națională a Moldovei (LNM), monopolist care activează în baza unui parteneriat public-privat între Agenția Proprietății Publice și o întreprindere controlată de oameni de afaceri din Bulgaria, cu implicarea mai multor firme cu rădăcini în off-shore. 
 
Potrivit raportului măsurătorului de audiență TV MR MLD, Loteria Națională este unul dintre cei mai mari furnizori de publicitate pentru mai multe televiziuni din Republica Moldova. 
 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante știri ale zilei, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.