Eşti aici

PAS propune introducerea restricțiilor pentru investiții din zone offshore. Inițiativa vizează și domeniul mass-media

28 Octombrie 2021
1140 de afişări
Activitatea afacerilor din domeniul mass-media cu proveniență din zonele offshore sau care au fost implicate în spălări de bani ar putea fi interzisă în Republica Moldova. Cel puțin acest fapt reiese din proiectul de lege care enumeră condițiile de efectuare de către investitori a activităților investiționale și mecanismele de supraveghere în domeniile de importanță pentru securitatea statului, printre care mass-media și serviciile audiovizuale.
 
Documentul, elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost înregistrat în Parlament două zile în urmă și votat în prima lectură pe 28 octombrie, cu susținerea a 54 de deputați.
 
Unul dintre autorii proiectului, deputatul Dumitru Alaiba, a scris pe pagina personală de Facebook că inițiativa a fost înregistrată în regim de urgență. Potrivit lui, documentul definește domeniile strategice pentru securitatea statului și clarifică pentru cine sunt interzise activitățile de investiție în Republica Moldova. Deputații susțin că subiectul evaluării investițiilor străine directe a devenit tot mai actual din cauza „îngrijorărilor cu privire la originea investițiilor, dat fiind faptul că, uneori, în spatele unor proiecte de investiții se aflau bani proveniți din surse ilegale sau beneficiarul final era altul decât cel declarat”.
 
Documentul enumeră domeniile de importanță pentru securitatea statului, printre care figurează mass-media și serviciile audiovizuale, accesul la datele cu caracter personal, sau asupra capacității de a controla aceste informații, administrarea registrelor publice ale statului, securitatea informațională și multe altele.
 
Potrivit propunerilor, nu pot realiza investiții în domeniile menționate persoanele fizice și juridice străine care sunt rezidente în zone offshore, au fost deja implicate în activități de spălare a banilor și finanțare a terorismului; există un risc justificat, în temeiul informațiilor prezentate de către organele competente, că acestea vor desfășura activități ilegale sau infracționale, mențin sau au menținut legături cu grupuri organizate, servicii speciale sau grupări de state străine care au legături cu organizații teroriste internaționale, cu persoane suspectate de apartenență la acestea și care cresc riscul sau reprezintă o amenințare pentru securitatea  națională a statului și multe altele.
 
Autorii inițiativei au prevăzut ca de examinarea proiectelor investiționale în domeniile menționate să se ocupe un organ colegial pe lângă Guvern - Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță pentru securitatea statului. Astfel, orice investitor potențial din domeniile menționate va trebui să obțină de la Consiliu aprobarea prealabilă pentru activitate. În acest scop, investitorul potențial va trebui să prezinte o serie de documente, cum ar fi structura acționariatului, beneficiarul final, cazierul judiciar în cazul persoanelor fizice acționari/asociați sau beneficiari efectivi, situația financiară și altele. Consiliul va examina solicitările și va emite decizii de acceptare a aprobării prealabile; de refuz a emiterii aprobării prealabile sau de acceptare condiționată a aprobării prealabile.
 
Tot astăzi deputații au votat în lectură finală proiectul de lege privind anularea secretului offshore.

 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.
 
Sursa foto: Parlament.md