Eşti aici

Maia Sandu, despre necesitatea revenirii Teleradio-Moldova sub control parlamentar: Să o scoatem de sub controlul lui Dodon

19 Noiembrie 2021
1172 de afişări
Președinta Maia Sandu a susținut proiectul de lege privind revenirea sub control parlamentar a companiei publice Teleradio-Moldova (TRM) pentru ca furnizorul „să fie scos de sub controlul lui Dodon [Igor Dodon – ex-președintele Republicii Moldova]” și „să avem un BBC al Republicii Moldova”. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 19 noiembrie.

Întrebată de jurnaliști despre decizia de a readuce TRM sub control parlamentar, Maia Sandu a invocat necesitatea de a o „scoate de sub controlul lui Dodon. Pentru că ea fost mai întâi sub controlul lui Plahotniuc [ex-liderul Partidului Democrat] și pe urmă sub Dodon și nu credem că asta e normal”. 

Ea a precizat că a promulgat legea pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii calitative. „Noi credem că trebuie să avem o televiziune publică, a cetățenilor. Și asta o spun nu doar eu, dar și cetățenii, de-a lungul timpului și-au exprimat nemulțumirea că din banii publici se susține, se finanțează o televiziune care lucrează când pentru un politician, când pentru altul. Deci e nevoie să avem un BBC al Republicii Moldova, dacă vreți. Sunt oameni la televiziunea națională care își fac treaba foarte bine, dar dacă conducerea nu are independență așa încât să poată să organizeze activitatea pe potriva așteptărilor cetățenilor, pe potriva provocărilor de dezvoltare a presei moderne în lume și în Republica Moldova”. 

Potrivit ei, este necesar de urmărit „ce fel de oameni vor fi delegați în conducerea instituției și cum se va schimba - dacă se va schimba suficient de bine, suficient de mult”. 

Șefa statului l-a întrebat la rândul său pe jurnalistul care ia acordat întrebarea dacă este mulțumit de modul în care au funcționat lucrurile la TRM în ultimii ani. „Nu comentez... colegii”, a răspuns reporterul. 

Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, nu a răspuns la telefon pentru a comenta declarațiile Maiei Sandu. Anterior, deputații PSRM au criticat proiectul de lege privind revenirea TRM sub control parlamentar, susținând că partidul de guvernământ „intenționează să subordoneze politic audiovizualul din țară, în special compania publică Teleradio-Moldova și să o transforme în unealtă a guvernării”. „Aceste modificări contravin tuturor expertizelor și recomandărilor internaționale care au stat la baza adoptării actualului Cod, direct Constituției Republicii Moldova, precum și mai multor acorduri internaționale, afectează libera exprimare și vin să impună cenzura” a declarat deputata PSRM Adela Răileanu. 

Proiectul de lege privind revenirea controlului parlamentar asupra companiei Teleradio-Moldova (TRM) și noile mecanisme de numire a membrilor Consiliului de Supraveghere și Consiliului Audiovizualului (CA) a fost votat în lectură finală pe 4 noiembrie și a intrat în vigoare a doua zi. 

Potrivit modificărilor operate la Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul de supraveghere și dezvoltare - noua denumire a organului de supraveghere al TRM - este constituit din șapte membri în loc de nouă, dintre care patru urmează a fi exponenți ai societății civile. Aceștia urmează a fi selectați după ce mandatul actualilor membri a încetat pe 5 noiembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a decretului de promulgare și legii pentru modificarea Codului.

Sursa foto: Presedinte.md


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.