Eşti aici

Publicitatea pe posturile TV străine va fi difuzată legal. Obligația de a exclude reclama retransmisă, declarată neconstituțională

23 Noiembrie 2021
805 afişări
Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională prevederea legală care obliga distribuitorii de servicii media să excludă publicitatea și teleshoppingul din programele retransmise din străinătate. Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în cadrul unui litigiu aflat pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Decizia a fost luată pe 23 noiembrie. 

Sesizarea a fost înaintată în contextul dosarului intentat în 2020 de un grup de cabliști  (Moldtelecom, TV BOX , ARAX-IMPEX, Orange Moldova și STV IT Company) împotriva sancțiunilor aplicate de Consiliul Audiovizualului pentru retransmiterea publicității străine. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, distribuitorii erau obligați să excludă acest tip de reclamă, precum și teleshoppingul. Obligația fost introdusă la sfârșitul anului 2019, la propunerea deputatului socialist Adrian Lebedinschi. Reprezentanții distribuitorilor de servicii media declarau că respectarea acestei prevederi necesită resurse financiare și umane considerabile, invocând prin urmare riscul ca o bună parte din posturile de televiziune retransmise în Republica Moldova să dispară din grilă. 

În urma ridicării excepției de neconstituționalitate, Înalta Curte a argumentat că a analizat problema prin prisma dreptului la libertatea de exprimare, amintind că Republica Moldova a ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Or, potrivit Convenției, părțile semnatare trebuie să asigure libertatea de expresie şi de informare conform Convenției pentru apărarea drepturilor omului. „Părțile trebuie să garanteze libertatea de recepție şi nu trebuie să se opună retransmiterii pe teritoriul lor a serviciilor de programe care se conformează dispozițiilor Convenției. Cu alte cuvinte, Curtea a reținut că dreptul la libertatea de exprimare include și dreptul de a retransmite programe străine care includ publicitate sau teleshopping”, se arată în hotărârea CC.

„Legislatorul a instituit o obligație absolută și nu a diferențiat distribuitorii de servicii media care retransmit programe din statele care au ratificat Convenția sau din statele care nu au ratificat-o. Această măsură generală se aplică situațiilor prestabilite, indiferent de circumstanțele fiecărui caz”, scrie în documentul CC. „Prin urmare, având în vedere că legislatorul a instituit o obligație absolută, fără a lua în calcul măsurile mai puțin intruzive în libertatea de exprimare a distribuitorilor de servicii media audiovizuale și fără a diferenția programele retransmise din statele parte la Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră și din statele care nu sunt parte la Convenție, Curtea a conchis că prevederile contestate din articolul 66 alin. (7) din Codul serviciilor media audiovizuale sunt neconstituționale”, au concluzionat magistrații CC.

Silvia Bojoga, jurista ARAX-IMPEX, unul dintre cabliștii care au sesizat Curtea la subiect, salută hotărârea adoptată și o consideră una corectă. „S-a revenit la o situație firească pentru că a fost o măsură mult prea excesivă, pusă pe seama distribuitorilor. S-a exclus o obligație care reprezenta o povară enormă pe umerii noștrii, presupunea costuri foarte mari și nici tehnic nu putea fi implementată, pentru că noi trebuia să monitorizăm toate 160 de posturi pe care le retransmitem în prezent din străinătate și să pescuim publicitatea respectivă, să o taiem din conținut. Această normă genera haos în activitatea de retransmisie”, explică Silvia Bojoga.

Potrivit ei, legiuitorul putea să găsească alte căi de a soluționa problema. „Parlamentul s-a justificat că voia cumva să majoreze fluxul de venituri pentru furnizorii de servicii media autohtoni. Dar cu ce preț? Pe seama distribuitorilor.... Noi am pledat pentru metode mult mai logice sau mai puțin invazive pentru domeniul retransmisiei”, a mai spus Silvia Bojoga. 

Citiți și: Media Azi // Dosar: cabliștii amendați pentru difuzarea publicității pe posturile străine versus CA

Retransmisia publicității în emisiunile străine, sancționată de CA. Cabliști: Abonații ar putea rămâne fără mai multe canale din străinătate 

 


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.