„Proiectul își propune să contribuie la sporirea numărului de posturi TV în format digital, care pot fi recepționate gratuit prin eter. Procesul de tranziție la televiziunea digitală terestră se va încheia la 1 ianuarie 2022, cu sistarea televiziunii analogice terestre”, a menționat la ședința Executivului viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Potrivit lui, proiectul mai prevede și posibilitatea ca posturile TV private să primească ajutor de stat pentru difuzarea programelor de importanță socială cu tematică educativă, culturală, științifică. „De asemenea, mai multe posturi TV vor avea posibilitatea să-și difuzeze programele prin Multiplexul A, cu acoperire național (circa 97% din teritoriu și populație), urmare a diminuării tarifului pentru serviciile de difuzare prestate de către furnizorul acestui Multiplex”, a precizat Andrei Spînu.
El a adăugat că, în ultima perioadă, Guvernul a procurat dispozitive pentru recepționarea semnalului digital, care au fost alocate familiilor social-vulnerabile, și că această practică va continua și în anii viitori.
AJUTOR DE STAT PENTRU FURNIZORI ȘI IMPACTUL ECONOMIC
Autorii proiectului susțin că, din contul ajutorului de stat, prin multiplex ar putea fi difuzate posturi cu tematică educativă, culturală, științifică, pentru copii etc., programele cărora ar fi importante din punct de vedere social. În acest sens, documentul prevede includerea unor noi noțiuni cum ar fi „furnizor de serviciu media audiovizual tematic de interes public”, „serviciu media audiovizual tematic de interes public”, „multiplex cu acoperire regională”. Proiectul prevede oferirea pentru Consiliul Audiovizualului (CA) a atribuțiilor de a acorda, în limitele mijloacelor financiare prevăzute în acest scop în bugetul de stat, ajutor de stat televiziunilor private, inclusiv locale, în baza unui Regulament aprobat de Consiliul Concurenței.
Potrivit notei informative la proiect, documentul a fost elaborat inclusiv în scopul asigurării în continuare a accesului liber și gratuit al populației la semnalul în format digital al programelor TV ale companiilor Teleradio-Moldova și Găgăuziya Radio Televizionu, precum și ale altor furnizori de servicii media audiovizuale interesați în emisia liberă în eter. „Implementarea prevederilor proiectului de lege va asigura finalizarea cu succes a procesului de tranziție la televiziunea digitală terestră, ceea ce va spori numărul posturilor TV care pot fi recepționate gratuit din eter, va intensifica concurența pe piața serviciilor TV contra plată și va elibera spectrul de frecvențe necesar pentru implementarea tehnologiilor de generația a 5-a (5G), cu posibilitatea încasării în bugetul de stat a taxelor de licență de circa 30 de milioane de euro”, se arată în document.
Conform estimărilor efectuate de autori, pentru asigurarea viabilității furnizorului multiplexului național A după sistarea emisiei în format analog, este necesară alocarea a circa 14 milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro) anual, pe parcurs a trei ani. „Măsura respectivă va permite oferirea tarifelor atractive pentru posturile TV care sunt interesate să emită prin multiplex, astfel sporind până la 18 numărul posturilor difuzate prin intermediul acestuia, care vor putea fi recepționate gratuit pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, diminuând «excluziunea digitală» a populației defavorizate și celei din zona rurală”, se explică în document.
Totodată, autorii susțin că, în cazul neaplicării subsidiilor furnizorului de Multiplex A în vederea oferirii tarifelor atractive, prin intermediul multiplexului vor fi difuzate doar 4 posturi TV (Moldova 1, Moldova 2, GRT și TVR Moldova), „deoarece niciun post privat nu are capacitatea financiară de a achita tariful la costul real, iar costurile adiționale pentru bugetul de stat vor constitui aceleași 14 milioane lei anual (din cauza că costul difuzării prin multiplex nu va fi partajat cu posturile private interesate)”.
POSTUL DE TELEVIZIUNE FRANCEZ TV5 MONDE AR PUTEA AJUNGE LEGAL ÎN MULTIPLEXUL A
O altă modificare din proiect va permite Consiliului Audiovizualului să considere că un furnizor de servicii media este aflat în jurisdicţia Republicii Moldova dacă dreptul canalului TV de a oferi aceste servicii pe teritoriul țării este prevăzut de un tratat internaţional la care este parte. „În prezent, Consiliul Audiovizualului refuză eliberarea licenței de emisie care ar permite postului TV5 Monde să fie difuzat prin multiplexul de televiziune digitală terestră cu acoperire națională, invocând drept motiv prevederile cadrului normativ național, care în opinia sa nu oferă această posibilitate. Prin urmare, odată cu sistarea televiziunii analogice terestre, acest post nu va putea continua emisia în eter (deja în format digital) dacă cadrul normativ existent nu va fi modificat corespunzător”, se explică în proiect.
Republica Moldova urma să treacă la televiziunea digitală terestră încă în anul 2015, termen amânat de câteva ori. Fostul președinte al comisiei parlamentare pentru mass-media, Chiril Lucinschi, menționa încă atunci că sistemul digital cu multiplexe este învechit, fiind mai potrivită dezvoltarea televiziunii prin satelit sau prin reţele de cablu optic (internet).