Eşti aici

CCA începe monitorizarea posturilor TV rusești retransmise în Moldova

17 Aprilie 2014
1512 afişări
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a decis să monitorizeze posturile de televiziune Prime TV, TV7, RTR Moldova, Ren TV Moldova și Rossia 24, care retransmit programe produse în Federația Rusă, sub aspectul respectării legislației audiovizuale a Republicii Moldova. Vor fi monitorizate buletinele de știri și emisiunile de dezbateri politice difuzate în perioada 10-24 aprilie curent. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi, 17 aprilie, în urma sesizării deputatei Ana Guțu, care a cerut oprirea propagandei TV rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

Membra Partidului Liberal Reformator Ana Guțu a adresat CCA o scrisoare, prin care a îndemnat autoritatea respectivă să solicite distribuitorilor de posturi Radio şi TV ca buletinele de știri și emisiunile de dezbateri politice, care sunt produse în Federația Rusă şi ulterior retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, să fie înlocuite cu alte emisiuni, al căror conținut ar include știri europene, naţionale sau locale, programe cultural-educative sau divertisment.

La rândul său, CCA s-a adresat reprezentanților societății civile și mai multor parteneri externi să-și expună părerea pe marginea demersului deputatei Guțu.

Asociaţia Presei Independente şi Centrul pentru Jurnalism Independent (ONG-uri de media) și-au exprimat opinia referitoare la acest subiect. Cele două organizaţii au recomandat CCA să monitorizeze programele radiodifuzorilor şi distribuitorilor de servicii care retransmit programe audiovizuale străine pe teritoriul Republicii Moldova şi, în cazul în care conţinutul acestor programe va contraveni legislației naționale privind informarea corectă a publicului, să fie întreprinse măsuri.

În acest context, președintele CCA și-a exprimat îngrijorarea referitor la atribuțiile limitate pe care le are instituţia pe care o reprezintă în privința aplicării sancțiunilor. Marian Pocaznoi a menţionat necesitatea îmbunătăţirii cadrului legal pentru a putea face față anumitor riscuri legate de protejarea spațiului informațional al țării. 

De notat că reprezentanții OSCE au recomandat CCA-ului să se abțină de intențiile de a bloca activitatea anumitor posturi pentru a nu împiedica exprimarea opiniilor de alternativă.

Ținând cont de opiniile exprimate, CCA a decis să fie monitorizate emisiunile informativ-analitice de producţie străină retransmise de posturile Prime TV, TV7, RTR Moldova, Ren TV Moldova și Rossia 24. Acestea vor fi monitorizate în perioada 10-24 aprilie, cu excepția  postului TV Rossia 24, retransmis prin cablu, care va fi monitorizat începând cu 17 aprilie.

Rezultatele monitorizării vor fi făcute publice, fiind prezentate societății civile, sociologilor și psihologilor pentru ca oricine să-și poată expune opiniile pe marginea raportului.

Sursa foto: moldnews.md