Eşti aici

Reformele din domeniul mass-media bat pasul pe loc

08 Mai 2014
1083 de afişări
Din toate angajamentele asumate de guvernare în domeniul mass-media au fost realizate mai puțin de 30%, constată autorii studiului „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”, lansat la 7 mai curent.

Studiul și-a propus sa analizeze angajamentele asumate de actuala guvernare în domeniul mass-media prin prisma realizărilor obținute în perioada 2009-2014.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și una dintre autoarele studiului, Nadine Gogu, s-a referit la mai multe angajamente ale Guvernului (accesul jurnaliștilor la informație, transparența proprietății mass-media, crearea condițiilor adecvate de activitate a presei), a căror realizare întârzie. Referindu-se la garantarea accesului la informație pentru jurnaliști, Nadine Gogu a menționat că cel mai mult au de suferit jurnaliștii de investigație, care primesc răspunsuri superficiale la solicitările lor de la funcționarii publici sau chiar refuzuri, făcând adeseori trimiteri la legile privind secretul de stat sau secretul comercial.

Un alt impediment în realizarea investigațiilor jurnalistice ține de taxele pe care solicitanții de informație trebuie să le achite pentru obținerea informațiilor de interes public. În acest sens, experții recomandă anularea acestor taxe și ajustarea cadrului legal la standardele internaționale. În opinia directoarei CJI, implementarea Legii cu privire la libertatea de exprimare este destul de anevoioasă. Nu toți judecătorii aplică prevederile acestei legi, experții media venind cu o recomandare către Consiliul Superior al Magistraturii ca acesta să aplice sancțiuni disciplinare judecătorilor, care ignoră legea.

Referindu-se la necesitatea asigurării transparenței proprietății mass-media și la fenomenul monopolizării instituțiilor media, experta și-a exprimat regretul referitor la tergiversarea de către parlamentari a examinării proiectului de lege privind transparența mass-mediei. ”Parlamentul ar trebui în mod de urgență să adopte această lege. Monopolizarea presei și concentrarea acesteia limitează pluralismul de opinie”, a subliniat Nadine Gogu.

Experta a mai vorbit despre nefuncționalitatea Legii presei, optând pentru abrogarea acesteia din considerentul că este depășită. O altă recomandare exprimată a fost de a oferi mai multe împuterniciri organului de reglementare a audiovizualului, prin aceasta contribuind la implementarea mai eficientă a actualei legislații în domeniu.

La rândul său, expertul de la Asociația Presei Electronice (APEL), Ion Bunduchi, s-a referit la domeniul audiovizualului. În opinia expertului, guvernarea a reușit să puncteze foarte bine  problemele stringente din domeniul mass-media, doar că a rămas restanțieră în realizarea lor. Ion Bunduchi a vorbit despre necesitatea transparenței procesului de acordare și retragere a frecvențelor de emisie de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Ion Bunduchi s-a pronunțat pentru adoptarea noului Cod al Audiovizualului, care este mai potrivit cerințelor actuale în domeniul audiovizualului. 

Petru Macovei, director executiv API, coautor al publicației, s-a referit la implementarea anevoioasă a legii cu privire la deetatizarea publicațiilor periodice. ”Deși termenul maxim de realizare a legii a fost până în februarie 2013, la modul practic, până astăzi există ziare care sunt finanțate de autoritățile publice”, a spus Macovei. Expertul media a vorbit și despre necesitatea creării unor condiții mai bune pentru presă, inclusiv despre angajamentul Guvernului de a scuti ziarele, revistele și presa online de taxele pe valoarea adăugată (TVA).

Petru Macovei a reiterat necesitatea adoptării noii Legi cu privire la publicitate, dar a rămas sceptic că aceasta se va întâmpla în curând.
”Din toate angajamentele asumate de guvernare în domeniul mass-media au fost realizate mai puțin de 30%. O astfel stare de lucruri nu poate fi tolerată. Societatea civilă ar trebuie să adopte o nouă strategie de implementare a obiectivelor din domeniul mass-media”, a concluzionat expertul.

Deputații și membrii Comisiei parlamentare cultură, educaţie, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media (Chiril Lucinschi, Valeriu Saharneanu, Corina Fusu, Alexandr Petkov), prezenți la lansarea studiului, au apreciat criticile aduse acțiunilor guvernanților în domeniul mass-media de către experți și s-au pronunțat pentru accelerarea reformelor în domeniu.

Studiul „Reformele în domeniul mass-media în perioada 2009-2013: între promisiuni şi fapte”  a fost lansat de către Asociația Presei Independente (API) în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice (APEL), cu suportul financiar al Programului Mass-Media al  Fundației Soros-Moldova.