Eşti aici

Decizia CCA privind suspendarea postului Rossia 24, criticată de un partid, susţinută de experţii media

08 Iulie 2014
1496 de afişări
Circa 200 de membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor (PSRM) au pichetat luni Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru decizia din 4 iulie prin care a suspendat pentru şase luni retransmiterea postului de televiziune rusesc Rossia 24 pe teritoriul Moldovei şi a amendat și avertizat public alte câteva canale. Experții media consideră decizia CCA perfect justificată din punct de vedere deontologic și legal.
 
Socialiștii au scandat în faţa sediului CCA: „Libertate presei!”, „Nu cenzurei!”, Ruşine!”, „Demisie Pocaznoi!”, calificând decizia autorității de reglementare „drept o încălcare flagrantă a tuturor normelor legale şi a principiilor democratice care sînt declarate de către eurounioniştii aflaţi la putere”.
 
Manifestanţii au amenințat că, în cazul în care CCA nu se va autosesiza, în perioada următoare acţiuni de protest în masă vor fi organizate pe întreg teritoriul țării. „Prin decizia respectivă societăţii i se interzice să folosească surse de informaţii diferite, oamenii fiind lipsiţi de lucrul cel mai esenţial – dreptul de a alege”, a menţionat deputatul Ion Ceban, membru PSRM.
 
Ion Ceban a informat că deja a solicitat comisiei parlamentare de profil să fie organizate audieri pe marginea subiectului respectiv şi să fie examinată demisia preşedintelui CCA.
 
Pe de altă parte, Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), consideră că decizia CCA cu privire la suspendarea temporară a emisiei postului Rossia 24 este perfect justificată pentru că „acest post este unul de manipulare crasă”.
 
Mai mult decât atât, expertul media este de părere că CCA trebuie să continue monitorizarea și altor posturi TV care retransmit din alte țări (Rusia, Ucraina, România ș.a.), în special, cele care retransmit pe frecvențe cu acoperire națională. Or, așa cum aceste frecvențe sunt un bun public al tuturor cetățenilor țării noastre, este inadmisibil ca pe aceste frecvențe să fie retransmise emisiuni care dezinformează în loc să informeze, argumentează Macovei.
 
„Am în vedere postul Pervîi Kanal, care este retransmis de Prime TV pe o frecvență cu acoperire națională și este disponibil, practic, în fiecare casă din Republica Moldova. Doamne ferește, dacă ne pomenim mâine într-un război informațional cu Federația Rusă, atunci posturile retransmise din această ţară vor fi utilizate în scop de dezinformare, pentru că, din păcate, în Rusia nu există libertatea şi diversitatea mass-media”, a opinat Petru Macovei.
 
În opinia expertului, e necesar ca CCA, în calitate de garant al interesului public, să vegheze ca instituțiile din domeniul audiovizualului să difuzeze o informație obiectivă și echilibrată, ceea ce va asigura un grad mai mare de protecție a spațiului informațional autohton. „Sunt împotriva închiderii posturilor TV, indiferent de unde ar emite acestea, dar, în același timp, radiodifuzorii trebuie să respecte legislația în vigoare, una dintre principalele prevederi fiind prezentarea obiectivă a informației. Cei care nu se conformează cerințelor legale trebuie să fie sancționați”, a concluzionat directorul executiv API.
 
Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, susține decizia CCA referitoare la aplicarea sancțiunilor faţă de radiodifuzorii care dezinformează opinia publică, dar se arată rezervată în ceea ce privește ridicarea licenței postului Rossia 24. În opinia jurnalistei, „această măsură este una foarte gravă și la ea trebuie să se recurgă în cazuri extreme. Cetățeanul trebuie să fie cel care alege ce media să consume”.
 
Potrivit Codului audiovizualului, CCA poate să aplice sancțiuni graduale pentru abaterile de la prevederile legii (mai întâi avertizare publică, apoi amendă, excluderea publicității etc.). Experții media sunt de părere că CCA trebuie să aibă mai multe atribuții, ceea ce i-ar permite autorității de reglementare să sancționeze mai dur radiodifuzorii pentru nerespectarea prevederilor legale, în special pentru manipulare prin intermediul mass-media.