Eşti aici

Începe procesul intentat de avocata parlamentară Tamara Plămădeală împotriva CIN

04 Octombrie 2013
2009 afişări

Prima şedinţa de judecată în cazul avocatei parlamentare pentru protecția drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, care a depus plângere împotriva Centrul de Investigații Jurnalistice (CIN) în primăvară, va avea loc luni la Judecătoria Comercială de Circumscripţie din Chişinău, potrivit încheierii de primire a cererii de chemare în judecată.

Avocata a acţionat în judecată Centrul, deoarece consideră că a fost defăimată într-o investigaţie publicată de CIN şi preluată, ulterior, de alte instituții media. Materialul respectiv, intitulat "Interesele avocatului copilului sau Pentru cine lucrează Tamara Plămădeala?", prezintă afirmații conform cărora Plămădeală și-ar fi depășit atribuțiile profesionale și ar fi acționat în interesul unor firme de adopții internaționale. De cealaltă parte, reprezentanții CIN neagă acuzațiile și susțin că au efectuat o investigație conform normelor deontologice și legislației în vigoare.

Juristul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) Oleg Postovan este de părere că, potrivit jurisprudenței CEDO, datoria jurnaliștilor este de a transmite informaţii şi idei asupra unor chestiuni de interes general, chiar dacă aceste informaţii şi idei ofensează, şochează sau deranjează. În ceea ce privește limitele criticii admisibile, ele sunt mai largi cu privire la un reprezentat al autorității publice, care acționează în calitatea sa de persoană publică, decât cu privire la un simplu cetățean, a mai spus Oleg Postovan.

În 22 martie, pe site-ul Centrului a apărut un articol scris de jurnalista Natalia Porubin despre presupusele abuzuri săvârşite de Tamara Plămădeală în cazul adopţiei unui copil din Republica Moldova de către cetăţeni italieni. Mai mult, în articol au apărut şi informaţii conform cărora Plămădeala și-ar fi obţinut diploma de studii în mod ilegal.

La scurt timp după apariţia articolului, avocata a adresat un demers Procuraturii Generale în care a cerut tragerea la răspundere administrativă a preşedintei CIN Cornelia Cozonac şi a jurnalistei Natalia Porubin, afirmând că acestea ar fi intenționat să o intimideze pe avocată şi să o discrediteze. În acelaşi timp, Plămădeală a trimis o cerere prealabilă pe adresa CIN, în care și-a expus poziția față de articol și a susținut că i s-a încălcat dreptul la prezumpția nevinovăției. Astfel, avocata a cerut dezminţirea informaţiilor publicate de CIN şi plata unor despăgubiri în valoare de 500.000 de lei.

Președinta CIN, Cornelia Cozonac, a scris un răspuns la cererea prealabilă, în care a specificat că investigaţia a fost realizată respectând toate normele deontologice şi prevederile internaţionale legate de libertatea presei. Totodată, Cozonaz a susținut că autorul investigaţiei, Natalia Porubin, este o jurnalistă cu renume şi cu o experienţă de peste 15 ani în jurnalism. De asemenea, președinta Centrului şi-a exprimat indignarea faţă de acuzaţiile aduse de avocata Tamara Plămădeală și a calificat acţiunile ei ca fiind contrare libertății de exprimare.

În 26 aprilie, Tamara Plămădeală a depus cererea de chemare în judecată a Corneliei Cozonac şi Nataliei Porubin, în care cere dezminţirea informaţiilor apărute pe site-urile www.investigaţii.md și www.anticorupţie.md, dar şi din ziarele Observatorul de Nord şi Cuvântul. Pe lângă suma cerută drept despăgubire, avocata a solicitat şi ca jurnaliștii care au scris sau preluat articolul să-și ceară scuze public.

Tamara Plămădeală activeză în calitate de avocat parlamentar pentru protecția drepturilor copilului din 2008. Mandatul ei de expiră în luna octombrie.

sursa foto: www.europalibera.org