Eşti aici

Așa-numitul minister al telecomunicațiilor, informației și mass-mediei din regiunea transnistreană are un nou șef

20 August 2013
1327 de afişări

Ghenadii Ciorba a fost numit, de la începutul acestei luni, în fruntea așa-numitului minister al telecomunicațiilor, informației și mass-mediei din regiunea transnistreană, potrivit Kommersant.md. Numirea vine într-o perioadă de numeroase schimbări la nivel politic în republica nerecunoscută din dreapta Nistrului, începută odată cu venirea la putere a pretinsului premier Tatiana Turanskaya în 10 iunie, curent.

Ciorba a ocupat, din 2012 și până în august 2013, funcția de specialist-consultant în conducerea instituției, iar fostul șef al acesteia, Evghenii Zubov, va ocupa funcția de prim vice-ministru al administrației nerecunoscute de la Tiraspol și va avea în subordine departamentul mass-media al așa-zisului minister. Potrivit Kommersant.md, Zubov a declarat că noul lui post îi va permite să fie aproape de presă.

Ciorbă a absolvit în 1992 Colegiul Superior de Inginerie Radiotehnică de pe lângă Forțele Aeriene ucrainene din Kiev, iar în 2010 managementul și administrația la Universitatea din Tiraspol. Între 1992-1994 a ocupat postul de inspector superior în departamentul informaţional-analitic al miliției din Râbniţa, părăsind miliţia pentru a se ocupa de afaceri până în 2012.

Întrebat despre această schimbare și de impactul pe care l-ar putea avea asupra presei din regiune, jurnalistul transnistrean Ernest Vardanean - închis în aprilie 2010 la Tiraspol sub acuzația de trădare în favoarea Republicii Moldova și eliberat un an mai târziu după demersuri ale comunității internaționale - ne-a spus că despre noul așa-numit ministru nu se cunosc foarte multe. „Din datele publice putem concluziona că Ciorba, fiind din raionul Râbnița, este o persoană apropiată domnului Șevciuc, liderul regiunii transnistrene,” a spus acesta, precizând că presupusul președinte transnistrean nu pare deranjat de faptul că Ciorba are formație de tehnician, fără legătură cu jurnalismul sau comunicațiile.

„Evgheni Şevciuc riscă să repete greșeala cu numirea fostului așa-zis ministru de informații Beleaev, care nu avea treabă cu jurnalismul și se ocupa doar de partea tehnică a lucrului. În consecință, presa din regiunea transnistreană nu primit o susținere adecvată din partea administrației de la Tiraspol în dezvoltarea informațională,” a mai spus Vardanean.

Potrivit unui studiu lansat în primăvara anului 2013 de Centrul pentru Jurnalism Independent, mass media transnistreană este puternic limitată de intruziunile administrației de la  Tiraspol în procesul editorial. Persoanele care vor să devină jurnaliști trebuie să treacă printr-un proces de acreditare la pretinsul minister al telecomunicațiilor, informației și mass-mediei, ceea ce ridică îngrijorări legate de libertatea presei în regiune.

Legislația media în republica autoproclamată este fidelă normelor juridice din timpul Uniunii Sovietice, astfel că principalele canale media sunt încă deținute de instituțiile administrației din regiune, care le dictează politica editorială.

În acest context, au început să apară platforme online alternative precum bloguri sau forumuri. În mai 2013, autoritățile transnistrene au blocat accesul cetățenilor la aproximativ 10 produse new media, printre care forumurile Приднестровский социальный форум (forum.pridnestrovie.com), Социально-политический Форум (forum.dnestra.com), Открытый форум (openpmr.info), Форум Приднестровье и Россия (pmr-rf.ru), Свободный Форум (forum-pridnestrovie.ru) şi altele. Acestea erau accesate mai ales de tineri și de jurnaliștii din regiune, însă Șevciuc a catalogat platformele drept „gunoiști anonime”. El a condiționat deblocarea site-urilor de înregistrarea domeniilor respective ca surse mass-media, cu toate procedurile aferente.

Sursa foto: novostipmr.com