Şeful Delegaţiei Uniunii Europene(UE) în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a accentuat importanţa adoptării proiectului de lege privind transparenţa proprietăţii media, în cadrul unui interviu pentru Media-azi.md. Ambasadorul este de părere că cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să cunoască proprietarii media, mai ales în ajunul anului electoral.
Pirkka Tapiola a organizat prima conferinţa de presă după numirea în funcţie, miercuri, 16 octombrie. Solicitat de Media-azi.md, şeful delegaţiei UE în Chişinău a subliniat că una din problemele mass-media în Republica Moldova care necesită rezolvare este transparentizarea proprietăţii media. „Este important ca toată lumea să cunoască cine este proprietarul unui anumit ziar sau post de televiziune şi să nu existe vreo influenţă intransparentă asupra politicii redacţionale a instituţiei”, a adăugat ambasadorul.
În acest sens, Tapiola a subliniat importanţa adoptării proiectului de lege transparenţa proprietăţii media. „ Ştiu că există un asemenea proiect de lege, care poate rezolva situaţia şi fireşte că aş vrea ca asemenea modificări în legislaţie să fie adoptate. Cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că la anul vor fi organizate alegeri parlamentare. Este important ca alegătorii, citind un ziar sau privind televizorul, să cunoască cine este proprietarul instiuţiei media”, a declarat şeful delegaţiei UE în Republica Moldova.
Totodată, Tapiola a apreciat libertatatea presei în Republica Moldova. El crede că presa este destul de liberă şi se află în procesul de dezvoltare: „Vreau să evidenţiez că libertatea de expresie şi pluralismul există în mass-media de aici şi că acestea se află în dezvoltare”.
La capitolul independenţei editoriale şi financiare, ambasadorul a menţionat că proprietarii media ar trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de structurile media. „Este normal că antreprenorii media, cei care au interese în sfera presei, să aibă un rol important. Dar ei ar trebui să se distanţeze de ideea de influenţă asupra politicii redacţionale şi pur şi simplu să perceapă mass-media ca pe o afacere. Să lase jurnaliştii să-şi exercite munca obiectiv. Cred că aceasta va fi etapa următoare”, a specificat Tapiola.
Proiectul legii privind transparenţa proprietăţii media prevede modificarea Codului Audiovizualului prin definirea mai clară a noţiunii de „proprietar” şi „proprietar beneficiar”, dar şi prin oferirea de împuterniciri sporite Consiliului Coordonator al Audiovizualului în colectarea informaţiei despre proprietarii media. În prezent, proiectul de lege se află în Parlament în proces de examinare.
Începând din septembrie 2013, diplomatul finlandez Pirkka Tapiola este noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în R.Moldova, înlocuindu-l în acest post pe Dirk Schuebel. Tapiola a activat, anterior, în calitate de consilier superior în cadrul Serviciului European de acțiune Externă pe probleme de dezvoltare în Europa de Est şi Asia Centrală.