Eşti aici

Procuratura Generală vrea să închidă site-urile "ilegale" cu ajutorul furnizorilor de internet

08 Octombrie 2013
1660 de afişări

Procuratura Generală (PG) a aprobat, săptămâna trecută, un plan de acțiuni care prevede încheierea de "acorduri voluntare" și convenții între autoritățile publice și furnizorii privați de servicii de internet din Moldova pentru a bloca sau închide "site-urile ilegale", potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Măsura vizează stoparea criminalității informatice, dar și alinierea la standarde europene, ceea ce ar grăbi liberalizarea regimului de vize, potrivit PG. Pe de altă parte, reprezentanții mass-media și-au exprimat îngrijorarea față de aceste acorduri, spunând că ar putea limita libertatea de exprimare în mediul online.

Această prevedere face parte dintr-un plan comun de acțiuni în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii informatice, elaborat de Procuratură, aprobat prin ordin interdepartamental și semnat de 12 instituții de stat, printre care Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi Întreprinderea de Stat "Centrul de Telecomunicaţii Speciale", dar și Banca Națională, Serviciul Vamal și Agenţia de Stat pentru Protecţia Moralităţii.

Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul PG se va ocupa de implementarea ordinului, în colaborare cu reprezentanții autorităților de investigație.

Şeful secţiei tehnologii informaţionale, Veaceslav Soltan, a declarat pentru Media Azi că momentan au loc tratative de încheiere a acordurilor cu prestatorii serviciilor de internet pentru a furniza autorităților informații. Recomandările privind încheirea acordurilor sunt stipulate în Convenţia Europenă privind criminalitatea informatică, a mai spus Soltan. Totodată, el a amintit că furnizorii de internet sunt şi în prezent obligaţi să arhiveze datele legate de traficul pe site-uri în cazul în care, ulterior, acestea ar putea servi drept probe în investigații.

În acelaşi timp, procurorul a subliniat că astfel de infracţiuni sunt greu de anchetat, mai ales că în Procuratură activează aproximativ 700 de procurori, însă numai trei specialiști TI.

Veaceslav Soltan a explicat și procedeul de blocare a unui site considerat ilegal de către autorități: "La orice depistare a unor infracţiuni în spaţiul virtual, procurorii atenţionează administratorii domeniului să schimbe conţinutul; dacă ei nu reacţionează, atunci se adresează la judecători", a spus procurorul Soltan.

Oricine poate sesiza Procuratura în legătură cu presupuse site-uri ilegale, a adăugat procurorul, urmând ca respectivul conținut să fie analizat de experții uneia din instituțiile semnatare ale planului comun (în funcție de competență), dacă o instanță permite acest lucru. Concluziile experților și recomandarea acestora ajung, în final, înapoi la instanță, care poate decide blocarea sau închiderea site-ului.

Totuși, co-fondatorul Unimedia, Tudor Darie, s-a arătat sceptic față de aceste măsuri. "La etapa actuală, din informațiile pe care le avem - şi anume, comunicatul Procuraturii și planul comun de acțiuni - reiese faptul că Procuratura va semna o serie de acorduri cu providerii de internet și vor bloca anumite site-uri pe care le consideră ilegale. Există însă semne de întrebare, pentru că nu se cunosc criteriile în baza cărora vor fi blocate site-urile", a declarat Tudor Darie pentru Media Azi.

El a precizat că, dacă ar fi fost vorba despre site-uri de pornografie infantilă sau ale unor organizații teroriste, atunci Procuratura ar fi trebuit să menționeze clar, transparent acest lucru, însă a preferat o exprimare vagă.

"Sunt o grămadă de aspecte și dacă nu vor fi clarificate, există o portiță deschisă pentru abuzuri din partea guvernării, iar în trecut s-au mai întâmplat astfel de cazuri", a mai spus Tudor Darie, amintind de presiunile din perioada 2008-2009 ale Procuraturii la adresa Unimedia pentru eliberarea unor date referitoare la vizitatorii portalului.

Managerul a adăugat că aceste prevederi ar putea afecta și mediile de socializare: "Dacă un singur utilizator comite o ilegalitate se blochează tot site-ul?". Darie a precizat că, în toate rapoartele internaționale, se observă o înrăutățire a libertății pe internet, o presiune sporită a autorităților, inclusiv asupra mediilor de socializare, și că este important ca libertatea de exprimare online să fie protejată. Media Azi a relatat, vineri, despre concluziile îngrijorătoare ale raportului Freedom House referitor la libertatea pe internet, mai ales privind țările din Parteneriatul Estic.

Planul de acţiuni adoptat de Procuratura Generală ar urma să fie implementat pe o perioadă de doi ani și mai prevede instituirea pe lângă Procurorul General a unui comitet naţional de răspuns la incidentele de securitate cibernetică. De asemenea, se va organiza un sistem de baze de date la care vor avea acces autorităţile responsabile privind ameninţările, vulnerabilităţile şi incidentele de criminalitate online identificate sau raportate, tehnici şi tehnologii folosite pentru atacuri, precum şi bune practici pentru protecţia platformelor online.