Eşti aici

RISE Project îndeamnă jurnaliştii să colaboreze inclusiv cu "hackeri buni"

10 Septembrie 2013
2012 afişări

Membrii comunităţii de jurnalişti RISE Project România au ţinut, săptămâna trecută, un training în Chişinău despre practicarea jurnalismului de date (data journalism). Potrivit trainerului și directorului RISE Paul Radu, cu care Media Azi a realizat un interviu, jurnaliştii ar trebui să învețe să colaboreze cu specialişti în tehnologii avansate pentru a evolua în meseria lor, dar și cu "hackeri buni".

MA: Ce este RISE Project şi cu se ocupă?
P.R.: RISE Project este o asociaţie, o comunitate de jurnalişti de investigaţie, hackeri, programatori şi artişti grafici. Ne ocupăm de investigarea corupţiei şi a crimei organizate și folosim ultimele unelte în domeniu - de exemplu, unelte pentru vizualizarea informaţiilor, pentru analiza reţelelor de socializare. Încercăm să folosim foarte multă tehnică în ceea ce facem. Folosim cele mai noi metode pentru investigaţie, alăturate celor mai noi metode de programare pentru a procesa informaţia.

Noi strângem informaţia ca investigatori, după aceea procesăm informaţia cu ajutorul programatorilor. Mă refer la "hackerii" cei buni, nu la cei care fură bani din conturi bancare. Există o categorie de programatori, aşa-numiţi "hackeri activişti". Ei folosesc doar date publice, date pe care le poţi utiliza de pe internet fără să comiţi ilegalităţi.

Şi apoi, cu ajutorul artiştilor grafici, încercăm să le și vizualizăm. Pentru că mai ales când faci investigaţie pe domeniul corupţiei, ai de-a face cu multe nume de companii, ai de-a face cu multe cifre şi acestea pot fi plictisitoare pentru cititor. Nu te apuci să înşiri pagini şi pagini de nume de firme, şi atunci o reprezentăm grafic, ca să fie mai simplu pentru cititor.

MA: În România se tem de voi politicienii?
P.R.: RISE Project a fost înfiinţat acum un an şi jumătate și deja am avut câteva materiale care au schimbat lucrurile. Nu pot să spun că se tem de noi politicienii, pot să spun că ceea ce am scris noi a avut un impact asupra a ceea ce fac ei sau i-a oprit din unele încercări de a privatiza anumite bunuri industriale în România.

MA: Dacă aţi fi în Republica Moldova, cu ce aţi începe activitatea?
P.R.: Noi deja lucrăm cu jurnaliştii din Moldova. RISE Project face parte dintr-o organizaţie mai mare care se numeşte Organized Crime and Corrupton Reporting Project (OCCRP), unde eu sunt director executiv. OCCRP lucrează cu ţări începând de la Albania până la Rusia, incluzând ţările din zona Caucazului și toate ţările din fosta Iugoslavie. Avem programe și în Mexic.

Colaborăm cu colegii de investigaţie în Moldova -- de exemplu, în cazul Magniţki, cea mai mare fraudă recentă din Federaţia Rusă, unde am aflat că o parte din bani a trecut prin băncile din Republica Moldova. Noi am reuşit să obţinem datele bancare din Moldova şi am putut să aratăm spre cine au mers banii.

MA: Ce sfaturi aţi da jurnaliştilor din Moldova? În ce direcţie să avanseze?
P.R.: În primul rând, să folosească cât mai multă tehnologie în munca lor, ceea ce acum este foarte important. Nu mai poţi să faci jurnalism de calitate fără să te pui la punct cu ultimele tehnici de analiză a informaţiilor şi, evident, de acces la informaţie.

I-aş sfătui să ia legătura cu programatori locali, cu hackerii locali şi să încerce să facă echipe mixte. Să colaboreze şi cu activişti care au informaţii din diverse domenii, activişti pe drepturile omului. Să încerce să coopereze cât mai mult şi să nu se oprească vreodată din învăţat.

În momentul în care un jurnalist se blazează şi zice: „Gata, eu sunt jurnalist şi ştiu tot în meseria asta”, jurnalistul, din punct de vedere al meseriei, este terminat. Jurnalistul trebuie să înveţe tot timpul. Lucrurile se schimbă, internetul a schimbat totul. Dacă noi rămânem undeva în urmă şi folosim tehnici pe care le foloseam acum zece ani, atunci şi jurnalismul nostru va fi ignorat de către societate.