Eşti aici

În Moldova a fost lansat Programul de tranziție la televiziunea digitală

17 Iunie 2015
3913 afişări
Începând cu 17 iunie 2015, Republica Moldova trece la televiziunea digitală terestră. Mai mulți experți media și-au exprimat îngrijorarea că țara noastră nu a întreprins măsurile cuvenite pentru ca tranziția să decurgă fără probleme și că tergiversarea acestui proces ar putea afecta masiv populația. În opinia lor, lansarea Programului de televiziune digitală este un proces de durată, care necesită o pregătire minuțioasă, ceea ce nu s-a întâmplat în R. Moldova, unde Guvernul a aprobat un plan de acțiuni în acest sens abia în luna mai curent.

Solicitat de Media Azi, viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC), Dumitru Parfentiev a declarat că țara noastră este pregătită să treacă la televiziunea digitală terestră, după cum și-a asumat obligațiile prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră în cadrul Conferinței de la Geneva din 2006, ratificat de Parlament în martie 2008. Potrivit lui, procesul de trecere la televiziunea digitală terestră se va face în paralel cu emisia televiziunii terestre analogice, ceea ce va oferi posibilitate să fie vizionate în continuare toate canalele disponibile prin televiziunea analogică convențională.

Procesul implică nu doar schimbări tehnice pentru armonizarea cu celelalte state vecine (Ucraina și România), ci şi unele acţiuni complexe de modernizare a domeniului audiovizualului. Viceministrul a menționat că la nivel național testarea retransmiterii canalului Moldova 1 în format digital a început acum o lună cu scopul de a verifica nivelul semnalului de la stațiile de televiziune digitală, precum și calitatea recepționării semnalelor emise de operatorii de televiziune analogică. El a mai spus că primul multiplex (rețea de televiziuni digitale) cu acoperire națională, care transmite actualmente postul Moldova 1, are o capacitate de 15 posturi TV. “Este necesară aprobarea cât mai urgentă de către Parlament a modificărilor la Codul audiovizualului, care vor da posibilitatea de a selecta și alte canale de televiziune ce vor face parte din primul multiplex. Modificările au fost aprobate deja de Guvern și au fost transmise Parlamentului pentru aprobare”, ne-a informat Dumitru Parfentiev.

La rândul său, Victor Gotișan, cercetător media, coautor al raportului „Harta Mediilor Digitale: Republica Moldova”, este de părerea că procesul de trecere de la televiziunea analogică la cea digitală în Republica Moldova poate fi catalogat drept un eșec din mai multe considerente. “Când spun că procesul de digitalizare a eșuat, am în vedere că în aproape 10 ani am reușit cu chiu cu vai să naștem doar o Strategie și un Program, or acestea puteau fi făcute în câteva luni. De aici și concluzia că principalii pași, clasici, în procesul de tranziție au fost neglijați”.

Despre cauzele tergiversării trecerii la televiziunea digitală, Victor Gotișan este de părerea că ele ar fi  “de ordin personal ale unor oameni sau entități concrete”, care ar avea alte probleme de rezolvat decât cele de media sau ar avea scopul „de a stoarce și câștiga niște bani pe seama acestui proces, implicit cu aceste set-top box-uri de care se vorbește”. Cercetătorul media crede că interesul cetățeanului “a fost uitat sau lăsat undeva la coada listei de priorități”, așa cum cetățeanul nici până în prezent nu știe ce e aceasta digitalizare, primul pas cu care trebuia început procesul. “Despre ce digitalizare poate fi vorba când legea de bază a audiovizualului moldovenesc – Codul audiovizualului – nici măcar nu pomenește despre acest cuvânt – digitalizare”, a concluzionat  Victor Gotișan.

Întrebat de Media Azi, dacă Programul guvernului prevede campanii de informare a populației, viceministrul Dumitru Parfentiev a precizat că sursele prevăzute la acest capitol sunt limitate, astfel că, în mare parte, informarea populației se va face prin intermediul comunicatelor de presă și a materialelor ce vor fi promovate prin intermediul Întreprinderii de Stat “Radiocomunicații” și a altor instituții partenere.

Astfel, cetățenii urmează să cunoască, spre exemplu, că pentru a recepționa semnalul programelor televiziunii digitale terestre este nevoie de un televizor în formatul DVB-T2 (cu receptor încorporat) sau un receptor STB. De regulă, televizoarele din noua generație, digitale, sunt dotate cu asemenea receptori. Deținătorii televizoarelor de tip vechi, pe parcursul primilor trei ani, vor putea recepționa în continuare programele televiziunii analogice. Ulterior, însă, vor trebui să procure un bloc suplimentar, un convertor de imagine și sunet Set Top Box din magazinele de mărfuri electrocasnice. Nu vor trebui să achite nimic cei care vizionează TV prin cablu, satelit sau prin IP-TV. În același timp, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor urmează să asigure, în limita bugetului disponibil, familiile nevoiașe cu receptoare de tip STB care, fiind conectate la televizor, vor recepționa semnalul emis de televiziunile digitale terestre.

 

Sursa foto: http://dvbt.az