Eşti aici

Ședința Comisiei Parlamentare de profil: desemnarea candidaților pentru funcțiile vacante din CCA s-a produs cu scandal

25 Martie 2015
2043 de afişări
Comisia Parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media a examinat miercuri, 25 martie, dosarele candidaților înscriși în concurs pentru ocuparea celor trei funcții vacante din Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA). Deși majoritatea membrilor comisiei afirmă că au fost respectate procedurile legale, reprezentanții opoziției parlamentare și candidații care nu au acumulat numărul necesar de voturi susțin că și de această dată candidaturile pentru o structură publică, precum este CCA, ar fi fost partajate pe criterii de partid.
 
Pe întreg parcursul ședinței, care s-a desfășurat în prezența candidaților si a presei, s-a resimțit o atmosferă tensionată. Membrii Comisiei nu au ezitat să se atace reciproc și să schimbe comentarii acide unul la adresa altuia. Momentul culminant a fost declanșat de anunțarea rezultatelor votului secret, în urma căruia doar doi candidați - Olga Guțuțui, consilier în cadrul Comisiei parlamentare pentru mass-media și Dragoș Vicol, profesor universitar - au acumulat numărul necesar de voturi (6 pro), iar una din cele trei funcții de membru CCA a rămas în continuare vacantă.
 
Scandalul s-a iscat în legătură cu modul în care au votat membrii Comisiei parlamentare în cazul candidatului Oleg Brega. Inițial, deputații din PSRM au declarat că nu vor participa la votarea niciunui candidat, dar când au văzut că Oleg Brega a acumulat doar 5 voturi din cele 6 de trecere, au solicitat repetarea procedurii de votare, pentru a-l susține pe acest candidat. La votarea repetată însă, la care socialiștii au venit cu doua voturi pro, Oleg Brega a acumulat doar 4 voturi, aceasta însemnând că trei membri care îl votaseră anterior, la votarea repetată și-au schimbat poziția și nu l-au mai votat. Reprezentantul PSRM, deputatul Ion Ceban, a insistat să i se dea înregistrarea ședinței, pentru a stabili cum s-a putut întâmpla "că cinci voturi plus două voturi să facă în ultimă instanță... patru voturi". Candidatul Oleg Brega, la rândul său, i-a întrebat pe membrii Comisiei de ce au recurs la votul secret pentru niște funcții publice, iar drept răspuns i s-a spus că "așa prevede regulamentul de desemnare în funcție a membrilor CCA". “Probabil candidatura mea nu o puteau trece cu vederea și decizia membrilor Comisiei a fost să mă voteze masiv, dar insuficient. De aceea, când socialiștii au dorit să-mi acorde și ei voturile lor, unii membri ai Comisiei s-au răzgândit", a explicat situația Oleg Brega.

Și alți candidați la funcția de membru al CCA s-au arătat dezamagiți de modul în care au decurs audierile în cadrul Comisiei Parlamentare de profil.
 
Jurnalistul Alexandru Grosu, fost director general al Televiziunii Naţionale a Companiei de stat „Teleradio-Moldova, susține că nu va mai candida pentru o asemenea funcție publică "atâta timp cât alegerea membrilor se face pe criterii politice". “Chiar din cele zece persoane care s-au înscris în concurs nu s-a putut alege încă una ca să fie suplinite toate cele trei funcții vacante de membru CCA? Dacă se dorește o schimbare în domeniul audiovizualului, membrii Comisiei trebuie să aleagă specialiști în domeniu, altfel nu putem aștepta nimic bun în viitor”, a spus pentru Media Azi Alexandru Grosu.

Un alt candidat, Boris Iarușevschi, la fel, ne-a spus că a avut alte așteptări de la concursul la care a participat. “În CCA trebuie să fie aleși profesioniști. Am accentuat acest lucru în tot demersul pe care l-am avut când am fost audiat. Nu regret că nu a fost aleasă candidatura mea, dar aș vrea ca în organul de autoreglementare a audioizualului să activeze oameni cunoscători, pentru a face față tuturor problemelor cu care se confruntă CCA în prezent”, ne-a declarat Iarușevschi.
 
În același timp, președintele Comisiei Parlamentare de media, Vladimir Hotineanu, este de părerea că în ședința deliberativă “nu a fost nicio încălcare”. … „Codul Audiovizualului prevede votul secret liber exprimat. Este o tradiție a Comisiei. Pentru suplinirea celui de-al treilea loc vacant de membru CCA va fi anunțat un concurs suplimentar, la care pot participa toți doritorii”, a declarat Hotineanu presei la încheierea ședinței.
 
Menționăm că în cadrul ședinței Comisiei parlamentare au fost audiați opt din cei zece candidați care și-au depus dosarele: Zinaida Jioară, Alexandru Grosu, Oleg Brega, Dragoș Vicol, Veronica Cojocaru, Boris Iarușevschi, Tudor Osoianu, Olga Guțuțui. Candidatul Valentin Todercan nu s-a prezentat, dar dosarul său a participat în concurs, iar Carmelia Albu s-a retras din competiție.

Cele trei funcții de membru CCA au devenit vacante după ce mandatele membrilor Vitalie Tabunşcic, Ignat Vasilache şi Marian Pocaznoi au expirat.