Eşti aici

Șeful statului nu a promulgat Codul serviciilor media audiovizuale pe motiv că acesta „concentrează şi monopolizează spaţiul mediatic”

06 Noiembrie 2018
1142 de afişări
Președintele Igor Dodon a remis, pe 2 octombrie 2018, Legislativului spre o nouă examinare Codul serviciilor media audiovizuale. Șeful statului s-a arătat nemulțumit de prevederile care permit transmisia emisiunilor cu conținut informativ-analitic, militar și politic doar din statele membre al Uniunii Europene, SUA şi Canada precum şi cele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu se numără printre țările care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Potrivit scrisorii adresate de Igor Dodon spicherului Andrian Candu, publicată pe portalul Deschide.md, deși are scopul de a proteja spațiul audiovizual național, în realitate Codul „concentrează şi monopolizează spaţiul mediatic”. „Or, acest rastru cuprinde doar un procent nesemnificativ de surse informaţionale produse în cele peste 190 de state ale lumii, limitând astfel accesul consumatorului autohton la produse media de altă provenienţă”, susține Igor Dodon.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a reacționat la scrisoarea lui Igor Dodon printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Eu am un singur argument care le acoperă pe toate - proiectul transpune în premieră în legislația națională normele UE de reglementare în domeniu și a fost elaborat de specialiști, nu de politicieni. Libertatea presei este un subiect în afara contextului electoral și așa va rămâne”.

Igor Dodon a declarat încă în iulie, la un post de televiziune, că nu va  promulga legea în cauză "nici prima, nici a doua oară, chiar de voi fi ameninţat cu suspendarea din funcţie".

Potrivit Constituției, preşedintele Republicii Moldova este în drept să trimită o lege spre reexaminare, în termen de cel mult două săptămâni, atunci când are obiecţii asupra acesteia.

În cazul altor legi pe care președintele Dodon nu le-a promulgat, deputații şi-au menţinut decizia adoptată anterior, legea fiind promulgată de spicherul Parlamentului, după suspendarea președintelui de către Curtea Constituțională.

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost votat în lectură finală pe 18 octombrie, însă textul complet al documentului în ultima varianta așa și nu a fost făcut public.

Referitor la afirmația lui Igor Dodon, precum că noul Cod „concentrează şi monopolizează spaţiul mediatic”, precizăm că formațiunea politică care l-a susținut pe Igor Dodon în alegerile prezidențiale precedente și continuă să-l susțină  până în prezent, deține câteva proprietăți media, recunoscute drept holdingul de presă al PSRM. Între acestea sunt NTV Moldova, al cărui proprietar este deputatul socialist Corneliu Furculiță, și Accent TV, proprietar Vadim Ciubara, prezentat anterior ca reprezentant al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova la Moscova.

Sursa foto: NTV Moldova