Eşti aici

​În 2021, CEDO a pronunțat 68 de hotărâri în cauze moldovenești. Două dosare au vizat libertatea de exprimare

26 Ianuarie 2022
1184 de afişări
În 2021, moldovenii s-au adresat la CtEDO de trei ori mai des decât media europeană, arată o analiză a cauzelor moldovenești la CtEDO, lansată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Din 68 de hotărâri pronunțate de Curte anul trecut, două au vizat încălcarea dreptului la libertatea de exprimare.
 
Potrivit CRJM, în anul 2021, CtEDO a primit 630 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova, un număr aproape egal cu cererile depuse în anul 2019 (an de până la pandemie).  Totodată, anul trecut, moldovenii s-au adresat la CtEDO de 3 ori mai des decât media europeană.

Studiul arată că anul trecut CtEDO a pronunțat 68 de hotărâri în cauze moldovenești, iar Moldova la acest capitol este pe locul cinci din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei. În hotărârile pronunțate, CtEDO a constatat 69 de violări ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), majoritatea cărora se referă la activitatea judecătorilor. Două dintre cauzele menționate se referă la încălcarea libertății de exprimare.

Într-un caz, Curtea de la Strasbourg a condamnat Republica Moldova, printr-o decizie din 12 octombrie 2021, pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul RISE Moldova și Iurie Sanduța versus Republica Moldova. „Curtea a decis în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 10 din convenție”, scria RISE.md. Decizia prevede o despăgubire de 3.800 de euro, pe care statul va trebui să o plătească jurnaliștilor de la RISE Moldova pentru obstrucționarea libertății de exprimare a presei de către instanțele naționale. Ancheta jurnalistică, publicată în septembrie 2016 de Rise Moldova, s-a referit la o tranzacție prin zone offshore cu implicarea companiei Exclusiv Media, administrată de deputatul socialist Corneliu Furculiță. După publicarea anchetei, reprezentanții PSRM și ai companiei Exclusiv Media au acționat jurnaliștii în judecată, invocând defăimarea și solicitând dezmințiri. Corneliu Furculiță a declarat că toate tranzacțiile companiilor vizate în articol au avut loc în conformitate cu legislația națională și internațională.

De asemenea, la 30 noiembrie 2021, CtEDO a emis hotărârea în cauza Mătăsaru vs. Republica Moldova, prin care a constatat violarea dreptului la libera exprimare și dreptul la libertate și siguranță a activistului Anatol Mătăsaru, care a organizat o acțiune de protest în fața Procuraturii Anticorupție în 2016. 

De la ratificarea Convenției, în 1997, și până la 31 decembrie 2021, CtEDO a pronunțat 541 de hotărâri în cauze moldovenești. În 461 dintre acestea a fost constatată cel puțin o violare comisă de statul nostru. 3% din numărul total (709) de încălcări constituie ponderea violărilor constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în hotărârile care vizează Republica Moldova în perioada 1997-2021. 

Sursa foto: Apador.org


Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm cele mai importante articole, dar și pe Facebook, Instagram și Twitter.