Membrii CA au decis monitorizarea principalelor buletine de știri ale canalelor Moldova 1, Publika TV, Prime, Primul în Moldova, TVR Moldova, TV6, Canal 2, Canal 3, TV8, NTV Moldova, Jurnal TV, ProTV Chișinău, 10 TV, BTV și RTR Moldova. Printre posturile de televiziune monitorizate sunt și furnizori care nu au acoperire națională.
Membra CA Lidia Viziru a propus ca în locul postului public Moldova 2 - care a anunțat că, în campania electorală, va difuza buletinele de știri de la Moldova 1 - să fie monitorizat canalul 10 TV. „Cu toate că acest post de televiziune nu a prezentat declarația de reflectare a campaniei electorale, eu aș vrea să văd cum reflectă în buletinele de știri postul 10 TV această campanie electorală”, a explicat Lidia Viziru.
Membra consiliului a precizat că, din experiență, acest post de televiziune reflectă campania electorală deși nu depune declarația în acest sens.
Tot ea a propus ca CA să monitorizeze doar principalele buletine de știri și nu toate programele difuzate pe post.
Președinta Consiliului, Ala Ursu-Antoci, a propus excluderea Radio Moldova Tineret din lista celor care vor fi supuse monitorizării, sugerând includerea postului de televiziune RTR Moldova.
Colega ei, Larisa Manole, pe lângă RTR Moldova a propus și televiziunea Accent TV în lista posturilor de monitorizare. Ala Ursu-Antoci a propus însă monitorizarea postului regional BTV în loc de Accent TV. „În loc de Moldova 2 o să fie 10 TV, în loc de Radio Moldova Tineret o să fie RTR Moldova și, suplimentar, o să fie BTV”, a conchis Ala Ursu-Antoci.
Astfel, cu vot unanim, membrii CA au aprobat lista televiziunilor care vor fi supuse monitorizării tematice în campania electorală.
Tot în cadrul ședinței de azi, CA a aprobat declarațiile a 100 de furnizori de servicii media audiovizuale (51 de canale și 49 posturi de radio) privind reflectarea sau nereflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Totodată, 17 furnizori de servicii media audiovizuale nu au prezentat declarațiile. Astfel, Noroc TV, Gurinel TV, MBC, Popas TV, TV Bizim Dalgazim, Eni Ai, 10 TV, Gold TV, Bravo TV și CTC nu au dreptul să reflecte campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate.
Potrivit legislației, CA este obligat să prezinte Comisiei Electorale Centrale (CEC), o dată la două săptămâni, rapoarte de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale de către radiodifuzorii naționali. Rapoartele trebuie să conțină informații referitoare la respectarea normelor legale în reflectarea alegerilor de către radiodifuzori în cadrul tuturor programelor. Cu două zile înainte de alegeri, CA va prezenta CEC un raport de totalizare.
Sursa foto: Media Azi